Grupa za prevladavanje straha od javnog nastupa


 

Što je strah od javnog nastupa


Strah od javnog nastupa jedan je od najčešće doživljenih strahova. Brojne su situacije koje mogu izazvati ovaj strah, a studiranje je kontekst u kojem su studenti izloženi brojnim okidačima ovog straha. Studenti nerijetko moraju prezentirati seminare pred svojim kolegama, izložiti neki svoj rad ili razmišljanje pred većom ili manjom grupom ljudi, a većina ima i usmene ispite. Prezentiranje sebe ili onog što radimo je gotovo neizbježna situacija i kasnije u životu.
Osoba koja doživljava strah od javnog nastupa za vrijeme izlaganja doživljava simptome anksioznosti (ubrzano lupanje srca, plitko disanje, znojenje, treskavica u tijelu, mučnina i sl.) koji ometaju izvedbu zadatka. Neki izbjegavaju u potpunosti takve situacije (pa npr. ne dođu na izlaganje), neko to odgađaju dok god mogu. Kad su prisiljeni odraditi zadatak imaju dojam da su puno lošiji nego što su možda bili, a neki uistinu podbace u izvedbi.
 

Grupa za prevladavanje straha od javnog nastupa


Psihološko savjetovalište SSC-a organizira besplatni grupni tretman s ciljem poučavanja studenata kako prevladati strah od javnog izlaganja.
Ono što izaziva strah od javnog nastupa je publika, odnosno osoba se boji negativnih procjena onih koji je gledaju, slušaju, procjenjuju. Upravo iz tog razloga osmišljen je grupni rad za prevladavanje straha od javnog nastupa – kako bi članovi grupe jedni drugima bili publika, ali i netko tko osobi može dati povratnu informaciju o izvedbi. Na grupi osoba ima priliku testirati svoje pretpostavke, provjeriti koliko su njeni doživljaji u skladu s onim što publika vidi/čuje.

 

Rad grupe


Grupni rad uključuje 6 susreta u trajanju od 2 sata u prostorijama SSC-a (Kampus na Trsatu). S obzirom da se radi u maloj grupi (6-8 studenata), važno je da studenti koji se uključe u rad grupe budu redoviti u dolascima.
Prije uključivanja u rad grupe, zainteresirani studenti moraju doći na jedan individualni razgovor s jednom od voditeljica. Cilj ovog razgovora je da voditeljice prikupe podatke o problemu i daju potencijalnim članovima detaljnije informacije o radu grupe kako bi zajedno odlučili je li ovaj oblik tretmana prikladan za njihov problem.
Grupa započinje s radom nakon što se prikupi dovoljan broj zainteresiranih studenata, odnosno minimalno 8.
Za dodatne informacije nazovite 051/265-841.
 

Komentari polaznika grupe nakon završetka rada grupe:


"Prijavila sam se za sudjelovanje u grupi zato što sam htjela poduzeti nešto kako bi prevladala anksioznost koja me znala držati prije, za vrijeme, a ponekad i nakon održanog seminara. Nakon nekoliko susreta i dalje mi se tresu ruke kada pričam pred publikom, ali na to ne obraćam pažnju, baš kao ni publika. Preporučujem sudjelovanje u ovoj grupi onima kojima predstavlja veliki problem održavanje prezentacija pred vršnjacima i profesorima. Kroz ovu grupu možete naučiti kako kontrolirati anksioznost i skrenuti misli na ono što izlažete, a ne na „ono što će drugi reći“, a to je itekako korisna životna vještina."


Za više komentara posjetite:


Što kažu o namaPrijave


Ako smatrate da imate problem straha od javnog nastupa i zainteresirani ste za uključivanje u rad grupe, ispunite ovu prijavnicu: https://goo.gl/forms/LGYksGNgtHOvwrM42
Kada se prijavi dovoljan broj zainteresiranih studenata za formiranje grupe, kontaktirat ćemo vas za dogovor termina za razgovor.

 
.