Podrška u učenju


 

Problemi s učenjem i polaganjem ispita

 
Studenti tijekom studija nerijetko imaju nekakvih problema i teškoća s učenjem i polaganjem ispita. To ne iznenađuje ako uzmemo u obzir činjenicu da nam je tijekom cijelog školovanja glavni zadatak učenje, a da nas nitko ne poučava toj vještini. Neki studenti tek na faksu imaju potrebu „zagrijati stolicu“, jer im je ranije bilo dovoljno pratiti nastavu i eventualno nešto pročitati. Moguće je da tek tada shvate da ne znaju izdvojiti bitno od nebitnog, da nisu svjesni što sve podrazumijeva proces učenja, kako i koliko često ponavljati itd. Neki se bore s problemom odugovlačenja: kada treba početi učiti sve drugo im je zanimljivije i važnije, pa čak i čišćenje sobe. Istovremeno procjenjuju da imaju dovoljno vremena, a onda kad se i uhvate knjige, shvate da je možda ipak prekasno i da ne stignu naučiti cjelokupno gradivo. Neki provode sate i sate za knjigom, ne dozvole si nikakve druge aktivnosti, a pri tome su tek mali dio utrošenog vremena efikasni. Neki se studenti u vrijeme kad bi trebali učiti bore s negativnim mislima tipa „Nikad neću stići ovo naučiti“, „Ovo nije za mene“, „Ja ovo uopće ne razumijem!!“,  „Ajme past ću kolokvij, onda i ispit.. neću proći godinu. Ajme kako ću mojima reći da sam pao/pala godinu??!!“ itd. Kod nekih studenata je za vrijeme učenja i/ili polaganja ispita prisutan intenzivan strah od ispita, što ponekad može rezultirati lošijim rezultatima ili potpunom blokadom i padom na ispitu. Teškoće koje studenti mogu imati su brojne, ali nasreću, postoji i rješenje.
 
 

Grupa za pomoć studentima s teškoćama u učenju i polaganju ispita


Psihološko savjetovalište organizira grupni rad za prevladavanje opisanih teškoća koji se zasniva na principima kognitivno-bihevioralne terapije. Grupa se održava tijekom cijele godine i otvorenog je tipa, što znači da se studenti mogu uključiti bilo kada. Jedan susret traje 2 sata, a termin održavanja dogovara se s članovima koji su u tom trenutku uključeni u rad grupe. U grupi je osigurano učenje u mirnom okružju bez ometanja, a studentima se pomaže napraviti vlastiti plan učenja, potiče se trenutni početak učenja (bez odgađanja), usvajanje i razvijanje vještina učenja te se provjerava naučenost gradiva. Krajnji je cilj pomoći studentu razviti vještine koje su potrebne za efikasno učenje i uspješno polaganje ispita.

Grupa se održava u prostoru Sveučilišnog savjetovališnog centra na Kampusu na Trsatu. Prije uključivanja u rad grupe, zainteresirani studenti moraju doći na jedan individualni razgovor s jednom od voditeljica. Cilj ovog razgovora je da voditeljice prikupe podatke o problemu i daju potencijalnim članovima detaljnije informacije o radu grupe kako bi zajedno odlučili je li ovaj oblik tretmana prikladan za njihov problem.

Za dodatne informacije nazovite 051/265-841.

Komentari polaznika grupe :

 
"U grupi sam pronašla konkretnu pomoć oko problema koji me ograničava i frustrira cijelo vrijeme školovanja: trema, nesistematičnost, usmeno izražavanje, nesigurnost. Razgovorima, savjetima, konkretnim učenjem - od susreta do susreta - otkrila sam samopouzdanje i u kraćem roku položila nekoliko ispita s boljim rezultatima. Pokrenula sam se i pronašla zanimljive prijatelje."


Za više komentara posjetite:

Što kažu o nama


Prijave


Ako smatrate da imate teškoća s učenjem i/ili polaganjem ispita i zainteresirani ste za uključivanje u rad grupe, ispunite ovu prijavnicu:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeu5vMYV0l-lTP3UcRgOP_gxKDMgcxBPeMGlHJ9LDtgNf3A4g/viewform. U polje Napomena obavezno navedite: "Prijava za grupu za učenje".

 
.