Novosti


 

Stipendije Ministarstva znanosti i obrazovanja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) raspisalo je:
 

 

 1. redovitim studentima studijskih programa za deficitarna zanimanja s naglaskom na deficitarne nastavničke studijske programe

 2. redovitim studentima osobama s invaliditetom

 3. redovitim studentima kategoriziranim sportašima s valjanom kategorizacijom

 4. redovitim studentima kojima je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja

 5. redovitim studentima koji su na muzičkim ili umjetničkim akademijama u Republici Hrvatskoj – darovitim mladim umjetnicima

 6. redovitim studentima bez oba roditelja

 7. redovitim studentima roditeljima

Prijava se podnosi pristupanjem elektroničkom obrascu ispunjavanje osobnih podataka, podataka o visokom učilištu i studijskom programu u prvom dijelu elektroničkoga obrasca te odabirom kategorije stipendije i popunjavanje traženih podataka u drugom dijelu elektroničkoga obrasca. Za uspješan završetak prijave potrebno je izvršiti autorizaciju AAI@EduHr računom, poveznicom na kraju obrasca. Obrazac se podnosi isključivo u elektroničkom obliku – obrazac i obvezni prilozi ne šalju se u tiskanom (papirnatom) obliku na adresu Ministarstva.

Za sva dodatna objašnjenja studenti se mogu obratiti na službenu e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i na Facebook stranicu Državne stipendije za posebne skupine studenata.

 • Natječaj za dodjelu 10.000 državnih stipendija za akademsku godinu 2019./2020. redovitim studentima visokih učilišta u RH u 3 kategorije:


 1. D-1 – redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine koji su djeca osoba poginulih, umrlih i nestalih pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te djeca mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata čije je oštećenje nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona, mirnodopski vojni i civilni invalidi rata čije je oštećenje organizma nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona;
 2. E – redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine slabijega socio-ekonomskoga statusa;

 3. P – studenti s invaliditetom i studenti koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili im je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja na temelju propisa iz područja socijalne skrbi, koji su upisani na poslijediplomske sveučilišne studij.

Za prijavu obvezno je ispuniti elektronički obrazac kojem student pristupa uz pomoć AAI korisničkoga računa (link na „Prijava“ u gornjem desnom kutu). Obrazac se podnosi isključivo u elektroničkom obliku - obrazac i obvezni prilozi ne šalju se u tiskanom (papirnatom) obliku na adresu Ministarstva. Klikom na gumb „Pošalji obrazac“ obrazac se jednokratno elektronički šalje u Ministarstvo. Tako poslan obrazac će zajedno s učitanim prilozima automatski biti zaprimljen u pisarnici Ministarstva te će na PDF verziji tako završenog obrasca biti vidljiv prijemni štambilj s naznakom klase, urudžbenog broja i datuma primitka u Ministarstvo. Nakon zaprimanja u pisarnici Ministarstva studentu će na odabranu adresu e-pošte biti dostavljena obavijest o zaprimanju prijave s naznakom klase. Prijava se smatra potpunom nakon što je popunjen elektronički obrazac, učitana popratna dokumentacija (ako je ima) u sustavu i kliknut gumb „Pošalji obrazac“.

Za sva dodatna objašnjenja studenti se mogu obratiti na službenu e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i na Facebook stranici Državne socio-ekonomske stipendije.
 

Rok za prijavu: 4. studenoga 2019. godine


Objavljeno: 15.10.2019.


Stipendije Erste banke „Mogućnost za budućnost“

Erste banka je raspisala natječaj za stipendiranje redovitih studenata s invaliditetom u mjesečnom iznosu od 1.750 kuna.

Natječaj je otvoren do 25. rujna 2019., a svi zainteresirani mogu se prijaviti preko aplikacije na web stranici Erste banke.



Objavljeno: 12.09.2019.
 


POSTANI STUDENT-ASISTENT ili STUDENT-MENTOR

 

Ured za studente s invaliditetom traži studente za pružanje vršnjačke potpore studentima s invaliditetom na Kampusu Sveučilištu u Rijeci tijekom ak. god. 2018./2019. i to u funkciji STUDENATA-ASISTENATA (studentski posao) i STUDENATA-MENTORA (volonterska pozicija).

Uz vršnjačku potporu studenti s invaliditetom mogu prevladati prepreke koje objektivno postoje u sustavu visokog obrazovanja u RH (prostorno, organizacijski, nastavno), a studenti-mentori brucošima mogu pomoći u procesu prilagodbe na studij i studentski život.


Detaljnije informacije kako postati STUDENT-ASISTENT nalaze se u pozivu, a za prijavu je potrebno ispuniti prijavnicu.

Za postati STUDENT-MENTOR, dovoljno je javiti se na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


Rok za prijavu za obe pozicije je do 22. rujna 2018. u 23:59h!
Veselimo se Vašim prijavama!


U slučaju dodatnih pitanja i nejasnoća možete nas kontaktirati putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefona 051 265 844.

Objavljeno: 5.09.2019.


 




 

Dragi studenti i suradnici,
 

Ured za studente s invaliditetom će zbog korištenja godišnjeg odmora biti zatvoren od
1. do 25. kolovoza 2019.

Ponovo započinjemo s radom 26. kolovoza 2019. u uobičajenom radnom vremenu od 8:30h do 16:30h.
 

Želimo Vam ugodno ljeto uz puno lijepih trenutaka!



Prilagodba nastavne literature u ak. god. 2019./20.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Javni poziv za financiranje projekata za prilagodbu i izradu udžbenika/literature za slijepe i slabovidne učenike i studente za školsku/akademsku godinu 2019./2020.

Sveučilište u Rijeci, kao i u proteklim projektima, a u suradnji s Udrugom "Zamisli" iz Zagreba i ostalim visokoškolskim ustanovama u Republici Hrvatskoj, omogućava ravnopravno studiranje slijepim i slabovidnim studenticama i studentima te uspostavlja suradničku mrežu za prilagodbu literature studentima s invaliditetom.

Ovim putem pozivamo sve studente koji imaju potrebu za prilagođenom literaturom da se što prije obrate Uredu za studente s invaliditetom SSC-a na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili broj telefona 051 265 844. 
 
Ujedno molimo sastavnice Sveučilišta u Rijeci da proslijede navedene informacije studentima koji imaju potrebu za prilagodbom literature.


Objavljeno: 15.07.2019.

 


Natječaj za smještaj za ak. god. 2019./2020.

Studentski centar Rijeka raspisao je Natječaj za ostvarivanje prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje u objektima smještaja Studentskog centra Rijeka i slobodnim kapacitetima učeničkih domova u akademskoj godini 2019./2020.

Studenti s invaliditetom (iznad 50% tjelesnog oštećenja) ostvaruju pravo na izravan upis, sukladno Članku 8. Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje.

Prijave se mogu dostaviti poštom preporučeno do 19.07.2019. ili osobno do 23.07.2019.

Detalje vezane uz natječaj možete pronaći ovdje, a s upitima se javiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili 099/492 5801 i 099/435 3215 (radnim danima od 9-15 sati).

Objavljeno: 1.07.2019.



Dragi studenti,
sretno s kolokvijima i ispitima!!
 
Dragi maturanti,
sretno s ispitima državne mature i prijavama na željene studije!!
 


 


Održana praktična radionica o primjeni asistivne tehnologije

U utorak, 14. svibnja 2019. g. na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održana je praktična radionica o primjeni asistivne tehnologije u obrazovanju i svakodnevnom životu realizirana u suradnji s prof. dr. sc. Miroslavom Vrankićem s Tehničkog fakulteta u Rijeci i tvrtke E-glas.

Praktičnoj radionici su prisustvovali studenti, nastavnici i djelatnici Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Zagrebu, liječnici KBC-a Rijeka, predstavnici civilnog sektora, ali i rehabilitatori iz dječjih vrtića i osnovnih škola u Rijeci.
 


Tvrtka E-GLAS d.o.o. nudi inteligentne računalne sustave i asistivnu tehnologiju koje pomažu djeci s teškoćama i osobama s invaliditetom u njihovom osamostaljivanju.


Objavljeno: 14.05.2019.


Dobitnici stipendija/financijske pomoći iz programa "Solidarnost" Fonda "Aleksandar Abramov"

Sveučilište u Rijeci objavilo je Odluku o dodjeli stipendija/financijskih pomoći iz programa “Solidarnost” Fonda Aleksandar Abramov” u 2018./2019. akademskoj godini.

Pozivaju se dobitnici stipendija/financijske pomoći da
dođu potpisati ugovor o stipendiranju u Centar za studije Sveučilišta u Rijeci, zgrada Građevinskog fakulteta, Radmile Matejčić 3, ured G-039 (prizemlje – lijevo od glavnog ulaza) u sljedećim terminima: 2. svibnja (četvrtak), 3. svibnja (petak) ili 6. svibnja (ponedjeljak), od 13:00 do 16:00 sati.

Čestitamo svim dobitnicima!
 

Objavljeno 2.05.2019.

 



Poziv na radionicu
 


Broj sudionika je ograničen stoga je prijava obavezna!

Prijave se primaju do 1. svibnja u 23:59 sati ispunjavanjem obrasca za prijavu.

 



Sudjelujte u kreiranju prostora Kampusa!

Svi koji koriste Kampus na bilo koji način (kao studenti, nastavnici, djelatnici ili posjetitelji) pozvani su da odgovore na anketu o korištenju prostora Kampusa i ponude prijedloge za njegovo uređenje.

Istraživanje se provodi u okviru provedbe projekta „Inkluzivni Kampus“ Sveučilišta u Rijeci, u sklopu programskog pravca EPK Rijeka 2020 "27 Susjedstava – susjedstvo Kampus".

Odgovori se prikupljaju anonimno, a jako su važni u daljnjim planiranjima otvorenih prostora Kampusa.

Ankete su dio prve faze projekta koja će se završiti organizacijom radionica na koje ćete također biti pozvani.


Anketu možete ispuniti do 10.05.2019., a za sva pitanja i nejasnoće se javiti na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 
Objavljeno: 19.04.2019.




Dekanove nagrade Filozofskog fakulteta u Rijeci

Filozofski fakultet u Rijeci raspisao natječaje za dekanove nagrade u 4 kategorije:


Prijave se dostavljaju u Službu za opće i druge poslove Filozofskoga fakulteta u Rijeci (F-115) do četvrtka, 25. travnja 2019. do 11 sati.


Detalje pročitajte na mrežnim stranicama Filozofskog fakulteta u Rijeci.


Objavljeno: 18.04.2019.





Održane dvije radionice Brailleovog pisma

U utorak, 16. travnja 2019. g. na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održane su čak dvije radionice Brailleovog pisma u suradnji s Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije.

Veliko hvala predavačima g. Emilu Mandariću i g. Ivanu Kombolu, članovima Udruge, koji su sudionicima približili osnove pismenosti slijepih osoba, ali im omogućili i da praktično isprobaju tablicu i šilo te stroj za pisanje brajice.

 


Radionicama su prisustvovali studenti, nastavnici, djelatnici Sveučilišta, ali i učitelji i rehabilitatori iz dječjih vrtića i osnovnih škola u Rijeci te se i njima zahvaljujemo na dolasku i iskazanom interesu.


Objavljeno: 17.04.2019.




Radionica Brailleovog pisma - VAŽNA OBAVIJEST!

Zbog iznimno velikog interesa bili smo primorani zatvoriti nove prijave, ali i otvorili još jedan, dodatni termin.

Hvala svima na prijavama i interesu koji ste pokazali zbog čega će se radionica Brailleovog pisma održati u utorak, 16. travnja u prostoru Akvarija, na Kampusu Sveučilišta u Rijeci (ispod restorana "Kampus") u 2 termina:

 • 15.00 sati
 • 16.00 sati

Predviđeno trajanje radionice je 50 minuta.

Svi prijavljeni informirani su o promjeni termina na e-mail kojim su se prijavili na radionicu.

U slučaju bilo kakvih pitanja ili nejasnoća, slobodno se javite na 051 265 844 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
 
Objavljeno: 12.04.2019.




 

Broj sudionika je ograničen stoga je prijava obavezna!

Prijave se primaju do 14. travnja u 23:59 sati ispunjavanjem obrasca za prijavu.




Druga DanceAbility radionica plesa i pokreta

Udruga Prostor Plus poziva na sudjelovanje u drugoj u nizu inkluzivnoj radionici plesa po DanceAbility metodi certificirane voditeljice Helvecie Tomić koja će se održati u subotu 6. travnja 2019. od 10 do 13 sati u HKD na Sušaku.
 
DanceAbility pristup usmjeren je na improvizaciju s ciljem pronalaska vlastitog kreativnog pokreta. Princip rada je iznutra prema van, kroz maštu, bez zadanih pokreta, osjećajući i razvijajući vlastite pokrete, ne bi li se spajanjem individualnih stvorio zajednički izraz.
 

Radionica je besplatna i dobrodošli su svi članovi našeg društva neovisno o dobi, iskustvu, fizikalitetu, statusu, ali je prijava obavezna zbog ograničenog broja polaznika/ca.

Za prijavu je potrebno ispuniti obrazac na mrežnim stranicama udruge te poslati email naslova "Ispunio/la sam obrazac prijave za DanceAbility" na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Oni koji se ne koriste internetom mogu se prijaviti putem SMS-a na broj 0989306509. Prijave se zaprimaju do 4.4.2019.

Više o plesnoj radionici pročitajte na mrežnim stranicama organizatora i Facebook događaju.

Objavljeno: 1.04.2019.



Održano predavanje "Avanture studentskog života"

U četvrtak, 28. ožujka 2019. godine u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića Rijeka održano je već tradicionalno predavanje za učenike (maturante) pod nazivom Avanture studentskog života.

Predavanje je organizirano u suradnji sa studentima s invaliditetom i Ekonomskom školom Mije Mirkovića Rijeka, a na predavanju su studenti učenicima približiti avanturu studiranja, podijeliti svoja iskustva i s kojima izazovima su se susretali, kako su ih riješili, koja prava ostvaruju i što bi preporučili budućim studentima.

 


Sve informacije o upisima i studijskim programima možete saznati na www.studij.hr ili portalu Postani student, a koja prava i mogućnosti ostvarujete na Sveučilištu u Rijeci ovdje.

Veliko hvala studentima volonterima Barbari Vardić, Tei Turkalj, Mladenu Bošnjaku, Matiji Marašu i Tinu Vodanoviću na sudjelovanju u organizaciji i provedbi predavanja.


Objavljeno: 28.03.2019.



 




Rektorove nagrade Sveučilišta u Rijeci u ak. god. 2018./19.

Sveučilište u Rijeci raspisalo je četiri natječaja za dodjelu Rektorovih nagrada:

Rektorova nagrada za studenta volontera godine

Rektorova nagrada za studentski aktivizam

Rektorova nagrada za studentski stručni/znanstveni/umjetnički rad

Rektorova nagrada za sport


Prijave na natječaje zaprimaju se do 8. travnja 2019. godine u 12:00 sati.


Detalje natječaja možete preuzeti na sljedećoj poveznici, a za nejasnoće i dodatne informacije u vezi natječaja molimo pišite na  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


Objavljeno: 19.03.2019.



Iskustvo zlata vrijedi - studentska praksa                                   

Poslovni dnevnik već sedmu godinu zaredom provodi društveno odgovorni projekt "Iskustvo zlata vrijedi" kojim spaja partnere poslodavce sa studentima s invaliditetom i studentima slabijega materijalnog statusa, s ciljem omogućavanja prakse i radi lakšeg zapošljavanja u budućnosti.

Do sada je kroz projekt omogućena radna praksa za više od 100 studenata s invaliditetom te studenata slabijega materijalnog statusa, a više od 10 studenata je, nakon odrađene prakse, dobilo i stalan posao u istoj tvrtki.

Zainteresirani studenti se za sudjelovanje mogu prijaviti ispunjavanjem prijavnice najkasnije do 28. ožujka 2019.

Uvjete natječaja pročitajte ovdje, a za sve daljnje informacije možete se obratiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na broj 01/ 6326 033. 


Kroz projekt "Iskustvo zlata vrijedi" proširuje se svijest u poslovnoj i široj zajednici te se problematizira pitanje zapošljavanja onih koji do posla zbog osobnih razloga i trenutačne gospodarske situacije ne mogu doći lako. Organizatori s posebnim senzibilitetom i sviješću o težoj zapošljivosti navedene skupine studenata iz godine u godinu razvijaju ovaj projekt u suradnji s uglednim hrvatskim kompanijama - vrijednim partnerima projekta  koje prepoznaju njegovu važnost te svojim sudjelovanjem aktivno sudjeluju u omogućavanju studentske prakse s jedne strane, ali i stvaranju pozitivnog ozračja i nužnosti progovaranja o navedenoj problematici. Poslovni dnevnik i ove godine želi svima kojima život nije pružio jednaku startnu poziciju pomoći da se lakše uključe na tržište rada te jednog dana ravnopravno sudjeluju u tržišnoj utakmici.


Objavljeno 5.03.2019.



Zaključen projekt prilagodbe literature

 

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja je 28. veljače održan posljednji partnerski sastanak, čime je službeno i završio projekt ''Prilagodba literature slijepim i slabovidnim studentima IV“. Projekt provodi Udruga Zamisli kao nositelj, i to u partnerstvu sa Sveučilištem u Rijeci, Sveučilištem u Splitu, Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu.


Osim toga, razgovarali smo i s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja o nastavku projekta i unaprijeđenju sustava prilagodbe i dostupnosti literature svima koji ne mogu čitati standardni tisak.

Bez obzira na završetak projekta, svi studenti koji imaju potrebu za prilagođenom literaturom mogu se i dalje obratiti Uredu za studente s invaliditetom SSC-a na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili broj telefona 051 265 844 za podršku. 


Objavljeno: 4.03.2019.




Poziv na radionicu plesa i pokreta i inkluzivne razgovore

Udruga Prostor Plus poziva sve zainteresirane na uključivanje u projekt Žiroskop kroz inkluzivnu radionicu plesa i pokreta DanceAbility te razgovore o modelima inkluzije i integracije svih članova našeg društva.

Prva od osam inkluzivnih DanceAbility radionica pod vodstvom Helvecije Tomić održat će se 2. ožujka 2019. godine od 10.00 do 13.00 sati na pozornici HKD-a na Sušaku.
Radionica je besplatna i dobrodošli su svi članovi našeg društva neovisno o dobi, iskustvu, fizikalitetu, statusu, ali je prijava obavezna zbog ograničenog broja polaznika/ca.

Za prijavu je potrebno ispuniti obrazac na mrežnim stranicama udruge te poslati email naslova "Ispunio/la sam obrazac prijave za DanceAbility" na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Oni koji se ne koriste internetom mogu se prijaviti putem SMS-a na broj 0989306509. Prijave se zaprimaju do 27.2.2019.

Više o plesnoj radionici pročitajte na mrežnim stranicama organizatora i Facebook događaju.

 
Razgovori o modelima inkluzije i integracije prezentirali bi se javnosti putem Community radija i radija Korzo, te drugih medijskih i društvenih kanala. Svi zainteresirani se mole da se jave direktno Helveciji Tomić na
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili 0989306509.


Projekt Žiroskop za svrhu ima razvoj civilno-javnog partnerstva u upravljanju prostorima Filodrammatice, Omladinskog kulturnog centra Palach i Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku. Projekt doprinosi razvoju kapaciteta organizacija civilnog društva i javne uprave za sudioničko upravljanje, jačanju socijalnog dijaloga kojemu je svrha kvalitetnije upravljanje i uključivanju građana u upravljanje javnim resursima. Nastao je iz potrebe rješavanja problema nestabilnosti korištenja prostornih resursa za sve izvaninstitucionalne aktere u kulturi - i građane i okupljene u udruge i organizacije. Sudjelovanje u kulturi podrazumijeva programiranje aktivnosti u kulturi i participiranje u aktivnostima. Projekt traje od 29.10.2018. do 29.10.2020. i sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.


Objavljeno: 20.02.2019.




Erasmus natječaji za mobilnost studenata

 Sveučilište u Rijeci objavilo je

1. veljače Erasmus Natječaj za STRUČNU PRAKSU u 2019./2020.,
a 1. ožujka raspisat će Erasmus Natječaj za STUDIJSKI BORAVAK u 2019./2020.


Za oba natječaja rok za prijavu je 3. travnja 2019. u 12:00 sati, a prijave se vrše isključivo elektronskim putem na Share Pointu Sveučilišta u Rijeci.


ERASMUS+ je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport za razdoblje od 2014. do 2020.


Objavljeno: 12.02.2019.



Natječaj za dodjelu stipendija/financijskih pomoći Sveučilišta u Rijeci

Sveučilište u Rijeci raspisalo je Natječaj za dodjelu stipendija/financijskih pomoći iz programa "Solidarnost" Fonda "Aleksandar Abramov" u 2018./2019. akademskoj godini namijenjen redovitim i izvanrednim studentima slabijeg socioekonomskog statusa.


Studenti mogu podnijeti prijavu na jednu od sljedećih kategorija stipendija/pomoći:  
 
(A) - za pokriće participacije u troškovima studija (školarine) koju je student uplatio u prethodnoj, 2017./2018. ak. god. ​(ne ubraja se upisnina)
(B) ​- za stipendiju/financijsku pomoć studentima izrazito slabog socioekonomskog statusa, lošeg zdravstvenog stanja, invaliditeta, studentima s djecom i dr;  
(C) ​- za financijsku pomoć za nabavku računalne ili druge opreme neophodne za studij ili invalidskih pomagala za studente s invaliditetom;   
(D) ​- za stipendiju/financijsku pomoć studentima koje tijekom tekuće, 2018./2019. ak. godine zatekne teška situacija kao što je smrt roditelja, gubitak posla oba roditelja, teška bolest i sl.
 
Krajnji rok za podnošenje online prijave je 18. veljače 2019. do 12.00 sati.


Detalje natječaja možete preuzeti na sljedećoj poveznici, a za nejasnoće i dodatne informacije u vezi natječaja molimo da se javite na adresu e-pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


Objavljeno: 23.01.2019.



NZPUSS: Obavijest o prestanku rada

Slikovni rezultat za nzpuss

Sukladno obavijesti na njihovim mrežnim stranicama, Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu (NZPUSS) je prestala s radom 1. siječnja 2019. godine.

Obavještavamo studente koji ove akademske godine primaju stipendiju od Nacionalne zaklade kako će primiti stipendije kako je navedeno u Ugovoru o stipendiji.

Dio stipendija koji se isplaćuje otkako je Zakon o prestanku važenja Zakona o Nacionalnoj zakladi za potporu učeničkom i studentskom standardu stupio na snagu bit će isplaćen od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), sukladno članku 3. i 4. navedenog Zakona, kojim MZO preuzima sve poslove Nacionalne zaklade.


Objavljeno: 22.01.2019.



MZO - Prijevoz za redovite studente s invaliditetom

Na mrežnoj stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) objavljena je Odluka o visini iznosa novčane potpore za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom za akademsku godinu 2018./2019. te Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza.

Zahtjev je potrebno ispuniti i ovjeriti na
fakultetu/sastavnici te zajedno s ostalom dokumentacijom koja je navedena pri dnu Zahtjeva poslati na adresu MZO-a: Donje Svetice 38, 10000 Zagreb.

Sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom, novčana potpora iznosi 1.500,00 kn i uplaćuje se na žiroračun studenta/ice.


Objavljeno: 21.01.2019.




Mobilna aplikacija za olakšavanje čitanja


Petar Reić, osnivač OmoLab-a, razvio je sustav za olakšavanje čitanja osobama s disleksijom i drugim specifičnim teškoćama učenja.

Za razvitak aplikacije upotrijebljen je, između ostaloga, i algoritam za rastavljanje riječi na slogove, koji je rezultat izvornoga znanstvenog rada „Postupak automatskoga slogovanja temeljem načela najvećega pristupa i statistika slogova za hrvatski jezik“, koji je objavljen u časopisu „Govor“ u Zagrebu, autorica Ane Meštrović i Sande Martinčić-Ipšić s Odjela za informatiku i Mihaele Matešić s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Više informacija o font sustavu OmoType i aplikaciji OmoReaderu možete saznati na njihovoj mrežnoj stranici, a preuzeti ju možete na App Storeu ili Trgovini Playu.

Objavljeno: 18.01.2019.




Ugovor iz Marakeša stupio na snagu 1.1.2019.

Marakeški ugovor o olakšanju pristupa objavljenim djelima za osobe koje su slijepe, koje imaju oštećenje vida ili imaju drugih poteškoća u korištenju tiskanim materijalima (skraćeno: Marakeški ugovor) stupio je na snagu 1. siječnja 2019. u svim državama članicama Europske unije, pa tako i u Republici Hrvatskoj.

Marakeški ugovor usvojen je na Diplomatskoj konferenciji u Marakešu, 27. srpnja 2013. godine, pod okriljem Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO).

Ugovorom se od država koje su stranke ugovora zahtijeva da u svojim nacionalnim zakonima propišu iznimke ili ograničenja od autorskog i srodnih prava u korist slijepih osoba i osoba s oštećenjem vida ili drugim poteškoćama zbog kojih se ne mogu služiti tiskom, s ciljem osiguravanja veće dostupnosti djela u formatima prilagođenim potrebama predmetnih kategorija korisnika (primjerice, tekstova pisanih Brailleovim pismom, uvećanim fontom slova, prilagođenih e-knjiga, zvučnih knjiga i sl.).


Više o važnosti Marakeškog ugovora pročitajte u letku Hrvatskog knjižnjičarskog društva.

Objavljeno: 17.01.2019.






NZPUSS: Rezultati Javnog natječaja za dodjelu studentskih stipendija za akademsku godinu 2018./2019. 

Slikovni rezultat za nzpuss

Upravni odbor Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu donio je Odluku o dodjeli studentskih stipendija i raspodjeli po pojedinim kategorijama za ak. god. 2018./2019.
 
Sve detaljnije informacije možete saznati na poveznici.


Iskrene čestitke dobitnicima stipendije! 

Objavljeno: 12.12.2018.



Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom na Sveučilištu u Rijeci

Već šestu godinu zaredom, na Sveučilištu u Rijeci bogatim programom obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom, i to 6. prosinca u prostoru Akvarija na sveučilišnom kampusu na Trsatu u organizaciji Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci i Ureda za potporu studentima s invaliditetom Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci.

Povijest Međunarodnog dana osoba s invaliditetom potječe iz 1956. godine i ima za cilj postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici. Sam dan 3. prosinac dan je međunarodnog poštivanja promoviran od strane Ujedinjenih naroda od 1998. godine.
 
Ovom prigodom uručene su dvije nagrade uspješnim studentima s invaliditetom u ak. god. 2017./2018., i to:
Tinu Vodanoviću, studentu 2. godine diplomskog sveučilišnog studija „Kulturologije“ Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci za ostvaren zapažen akademski uspjeh na diplomskom studiju i studenti aktivizam te Mladenu Bošnjaku, studentu 1. godine dvopredmetnog diplomskog sveučilišnog studija „Povijest - Filozofija“ Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci za ostvaren zapažen akademski uspjeh na preddiplomskom studiju. Jednokratna novčana nagrade od 1.000,00 kn ima za cilj poticanje izvrsnosti i većeg postignuća studenata s invaliditetom i drugim teškoćama, a prema dosadašnjim iskustvima uvidjeli smo da su navedenu aktivnost studenti istaknuli kao iznimno pozitivnu.


 

Foto: S. Drechsler, Novi list
 

Osim dodjele nagrade i predstavljanja rada oba ureda u protekloj akademskoj godini, otvorena je izložba radova Dinka Svobode „Crvena ruža Jadrana · Moruzgva, actinija equini“ te održano gostujuće predavanje o inkluzivnom dizajnu na kojem su sudjelovali doc. dr. sc. Iva Mrak (Katedra za arhitekturu i urbanizam, Građevinski fakultet Sveučilišta u Rijeci),  doc. mr. sc. Sanja Bencetić (Studij dizajna, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu),  Margareta Cindrić, bacc. ing. aedif. te sudionici istraživanja „Univerzalni dizajn u arhitekturi za prostore društvene namjene“.

Veliko hvala svima koji su izdvojili vrijeme i svojim dolaskom uveličali cjelokupni događaj, posebice volonterima koji su pomogli u realizaciji samog događanja (Antoniji Žurgi, Tei Marinović, Tei Turkalj, Doni Gluhaković, Arijani Dizdarević i Luci Banić)! 

Fotografije s događanja dostupne ovdje.


Objavljeno: 7.12.2018.






Objavljeni rezultati natječaja za dodjeljivanje državnih stipendija za akademsku godinu 2018./19.

Na temelju provedenoga javnog Natječaja za dodjelu 10.000 državnih stipendija za akademsku godinu 2018./2019., Ministarstva znanosti i obrazovanja utvrdilo je rang-liste za svaku kategoriju državnih stipendija koje su dostupne na mrežnim stranicama Ministarstva u sljedećim kategorijama:
 

 
Svi studenti koji su ostvarili uvjete za dodjelu državne stipendije moraju u roku od sedam (7) dana od dana objave (najkasnije do 10. prosinca u 12 sati u Sustavu državnih stipendija https://drzavnestipendije.mzo.hr/), koristeći opciju „Izbornik“ na poveznici „Ostvareno pravo na stipendiju“, unijeti ispravan IBAN žiro računa i potvrditi prihvaćanje Uvjeta stipendiranja.

Studenti koji nisu ostvarili pravo na državnu stipendiju u Sustavu državnih stipendija klikom na gumb Info uz svoju prijavu imaju uvid u detaljan izračun bodova za E kategoriju i razlog neostvarivanja prava na stipendiju.

 
Objavljeno: 3.12.2018.




 

Pozivamo vas da prisustvujete

16. Festivalu stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom


koji će se održati u utorak, 4. prosinca 2018. u Hrvatskom kulturnom domu (HKD), Strossmayerova 1, u dva termina: naši najmlađi sugrađani nastupaju u 11 sati, a oni „nešto stariji” svoj program započinju u 18 sati.
Također, Festivalu će prethoditi cjelodnevna Prodajna izložba radova u atriju HKD-a u trajanju od 10 do 18 sati.


Vidimo se na i-Festu!




Nagrađeni najuspješniji studenti s invaliditetom u ak. god. 2017./2018.

Sukladno provedenom natječaju i prijedlogu Povjerenstva za odabir najuspješnijeg studenta s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci, a na temelju odluke rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržija od 30. studenog 2018. godine, za najuspješnije studente s invaliditetom u ak. god. 2017./2018. odabrana su ove godine iznimno dva studenta zbog zapaženog akademskog uspjeha, ali i aktivističkog i znanstvenog angažmana.

Radi se studentima s Filozofskog fakulteta u Rijeci, i to:

 • Tinu Vodanoviću, studentu 2. godine diplomskog sveučilišnog studija „Kulturologije“ te
 • Mladenu Bošnjaku, studentu 1. godine dvopredmetnog diplomskog sveučilišnog studija „Povijest - Filozofija“.

Dodjela Nagrade održat će se 6. prosinca 2018. godine u 15.00 sati u prostoru Akvarija na Kampusu u sklopu prigodnog programa povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

 
Čestitamo odabranim kandidatima i veselimo se zajedničkom druženju u Akvariju!


Objavljeno: 30.11.2018.


Rezultati natječaja za dodjelu prijenosnih računala Zaklade Čujem, vjerujem, vidim

Nakon provedenog Natječaja za dodjelu prijenosnih prijenosnih računala za mlade osobe s invaliditetom (16 – 29 godina) Upravni odbor Zaklade Čujem, vjerujem, vidim je 27. studenoga 2018. odabrao sudionike natječaja kojima će se dodijeliti po jedno prijenosno računalo.

Iskrene čestitke studentici Filozofskog fakulteta u Rijeci Josipi Kovačić na osvojenom prijenosnom računalu.

Prijenosna računala se preuzimaju osobno 3. prosinca 2018. u 10:30 sati u ulici Andrije Medulića 16, Zagreb.

Izvor: www.zakladacvv.hr




Objavljen Natječaj za dodjelu nagrade najuspješnijem studentu/ici s invaliditetom u ak. god. 2017./2018.

Sveučilište u Rijeci raspisalo je Natječaj za dodjelu novčane nagrade u iznosu od 1.000,00 kuna najuspješnijem studentu/ici s invaliditetom u akademskoj godini 2017./2018.

Cilj nagrade je poticanje izvrsnosti i boljih postignuća redovitih studenata s invaliditetom i drugim teškoćama.


Krajnji rok za podnošenje prijava na natječaj je petak, 23. studenog 2018. godine, a prijava se može dostaviti:
 • redovnom poštom na adresu: Sveučilište u Rijeci, Sveučilišni savjetovališni centar, Ured za studente s invaliditetom S, Radmile Matejčić 2, 51000 Rijeka (s naznakom: Natječaj za dodjelu nagrade),
 • elektroničkom poštom na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (Predmet: Natječaj za dodjelu nagrade) ili 
 • osobno u Ured za studente s invaliditetom, Građevinski fakultet u Rijeci, Radmile Matejčić 3, Rijeka, 1. kat, soba G-146.


Preuzmite sljedeću natječajnu dokumentaciju:


Rezultati natječaja bit će objavljeni na mrežnim stranicama Sveučilišta i Ureda najkasnije 30. studenog 2018., a dodjela nagrade održat će se 6. prosinca 2018. godine na obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.


Objavljeno: 13.11.2018.



Natječaj za dodjelu prijenosnih računala

Zaklada Čujem, vjerujem, vidim raspisala je Natječaj za dodjelu prijenosnih računala mladim osobama s invaliditetom (16. – 29. godine) povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 10. godišnjice djelovanja Zaklade.

Prijave se primaju do 20. studenog 2018. godine, a dostavljaju se elektroničkim putem na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili poštom na adresu Zaklade (Andrije Medulića 16, 10000 Zagreb).

Dodatne informacije o natječaju možete saznati na 01/5510-092 i 091/6000-618 ili na mrežnim stranicama Zaklade.

Objavljeno: 12.11.2018.




Prilagodba literature slijepim i slabovidnim studentima

Tijekom 2018./2019. akademske godine prilagodba literature slijepim i slabovidnim studenticama i studentima riječkog Sveučilišta bit će osigurana u okviru projekta ''Prilagodba literature slijepim i slabovidnim studentima IV“ kojega Udruga Zamisli kao nositelj provodi u partnerstvu sa Sveučilištem u Rijeci (Uredom za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra).

Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja temeljem Javnog poziva za financiranje projekata za prilagodbu i izradu udžbenika/literature za slijepe i slabovidne učenike i studente za školsku/akademsku godinu 2018./2019. Projektom će biti omogućeno ravnopravno studiranje slijepim i slabovidnim studenticama i studentima te uspostavljena suradnička mreža za prilagodbu literature studentima s invaliditetom.  

Ovim putem pozivamo sve studente koji imaju potrebu za prilagođenom literaturom da se obrate Uredu za studente s invaliditetom SSC-a na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili broj telefona 051 265 844. 



Objavljeno: 26.10.2018.


Stipendije Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu (NZPUSS)    

NZPUSS raspisuje natječaj za dodjelu minimalno 400 studentskih stipendija za akademsku godinu 2018./2019. u sljedećim kategorijama:
 

 1. za deficitarne studijske programe – 245 stipendija;
 2. osobama s invaliditetom – 70 stipendija;
 3. pripadnicima romske nacionalne manjine -  25 stipendija;
 4. aktivnim kategoriziranim sportašima – 10 stipendija;
 5. studentima koji su do punoljetnosti bili smješteni u domove socijalne skrbi ili udomiteljske obitelji - 10 stipendija;
 6. nadarenim mladim umjetnicima – 10 stipendija;
 7. studentima bez oba roditelja – 10 stipendija;
 8. studentima roditeljima – 20 stipendija


Prijave se podnose do 12. studenog 2018. godine do 12h, a šalju se elektronskim putem i poštom.

Više informacija, kao i prijavne obrasce možete pronaći na sljedećoj poveznici

Objavljeno: 23.10.2018.

 


Stipendija – Ministarstvo znanosti i obrazovanja


Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) raspisalo je natječaj za dodjelu državnih stipendija za ak. god. 2018./2019.  Pravo na državnu stipendiju ostvaruju redoviti studenti, neovisno o razini studija koju su upisali.

Stipendija se dodjeljuje u sljedećim kategorijama:

D-1– redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine koji su djeca osoba poginulih, umrlih i nestalih pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te djeca mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata čije je oštećenje nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona, mirnodopski vojni i civilni invalidi rata čije je oštećenje organizma nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona;

E– redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine slabijega socio-ekonomskoga statusa;

Pstudenti s invaliditetom i studenti koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili im je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja na temelju propisa iz područja socijalne skrbi, koji su upisani na poslijediplomske sveučilišne studij.

Prijavu, uvjete koje je potrebno ispuniti za pojedinu kategoriji, kao i više informacija o samom natječaju možete pronaći na poveznici.

Objavljeno: 15.10.2018.


Sajam stipendija i visokog obrazovanja



Sajam stipendija i visokog obrazovanja ove godine održava se 18. listopada na Sveučilišnim odjelima Sveučilišta u Rijeci u vremenu od 10-16h. Sajam ima za cilj potaknuti što je moguće više srednjoškolaca da upišu studij te da se olakša trenutnim studentima da što uspješnije završe studij i pronađu prikladan posao. Novina ovogodišnjeg sajma je da će se studenti moći na Sajmu prijaviti on-line putem za državne stipendije jer je MZO uveo unaprijeđenu on-line platformu za prijavljivanje državnih stipendija.

Više informacija o Sajmu možete pronaći na web stranici Stipendije.info (www.stipendije.info/hr/sajam)i na Facebook stranici Tražim stipendiju (www.facebook.com/trazim.stipendiju).
 
Ulaz na Sajam je besplatan! 


Objavljeno: 12.10.2018.


Natječaj za vizualni identitet Volonterske mreže Sveučilišta u Rijeci

Sveučilište u Rijeci poziva sve zainteresirane studente da sudjeluju u natječaju za vizualni identitet Volonterske mreže Sveučilišta u Rijeci. Cilj Volonterske mreže je volonterske prilike učiniti čim dostupnijima studentima i promovirati volonterstvo kao priliku za profesionalni i osobni razvoj, kao i za razvoj zajednice.
 
Prijava na natječaj za vizualni identitet Volonterske mreže mora sadržavati:

 • prijedlog logotipa Volonterske mreže
 • prijedlog barem jednog promotivnog materijala Volonterske mreže
 • prijedlog facebook cover-a Volonterske mreže za 2019.
 • kratku biografiju autorice/ra, s obaveznim informacijama o godini i smjeru studija


Svi materijali se šalju kao privitak u jednom pdf-u na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
 
Rok za prijave je 10. 11. 2018.
 
Odluku o raspisanom natječaju kao i više informacija možete pronaći na poveznici.

Objavljeno: 5.10.2018.


Ured za studente s invaliditetom traži redovite studente za pružanje vršnjačke potpore studentima s invaliditetom na Kampusu Sveučilištu u Rijeci tijekom zimskog semestra ak. god. 2018./2019. Uz vršnjačku potporu studenti s invaliditetom mogu prevladati prepreke koje objektivno postoje u sustavu visokog obrazovanja u RH (prostorno, organizacijski, nastavno).

Detaljnije informacije nalaze se u natječaju.

Prijava je jednostavna - potrebno je ispuniti prijavnicu do 23. rujna 2018. u 23:59h i pričekati našu povratnu informaciju.


Veselimo se Vašim prijavama!

U slučaju dodatnih pitanja i nejasnoća možete nas kontaktirati putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefona 051 265 844.

Objavljeno: 13.09.2018.




Rezultati natječaja za smještaj ak. god. 2018./2019.

Studentski centar Rijeka je objavio konačnu rang listu za ostvarivanje prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje u objektima smještaja Studentskog centra Rijeka i slobodnim kapacitetima učeničkih domova.

Dokumenti za preuzimanje:

 1. Odluka o utvrđivanju konačne rang liste
 2. Prilog I. Konačna rang lista (abecedni slijed)
 3. Prilog I. a. Konačna rang lista (po broju bodova)

Objavljeno: 28.8.2018.


Godišnji odmor


Ured za studente s invaliditetom bit će zbog godišnjeg odmora zatvoren
od 23. srpnja do 17. kolovoza 2018. 

Od 20. kolovoza 2018. godine ponovno radimo u uobičajenom radnom vremenu od 8:30h do 16:30h.

Želimo Vam ugodno ljeto uz puno lijepih trenutaka!


Objavljeno: 20. srpnja 2018.


RIBROO – kamp za brucoše

 

Ovogodišnji RIBROO, u organizaciji Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci, osmišljen je kao edukativno druženje svih studenata prve godine na Sveučilištu u Rijeci, a organiziran na način da su studenti podijeljeni u timove po fakultetima, odjelima i smjerovima. Svaki će tim imati svog koordinatora, starijeg studenta, koji će zajedno s brucošima prolaziti unaprijed osmišljeni programNa Kampu se očekuju razne radionice, sportske aktivnosti, rad u timovima i druženje!

Na RIBROO-u ove godine sudjeluju Ured za studente s invaliditetom i Ured za potporu studentima s invaliditetom pri Studentskom zboru s izlaganjem na temu „Studentski život iz različitih perspektiva“.

Kamp se održava od 27. rujna do 30. rujna 2018.

Program kampa se nalazi ovdje, a prijava pri dnu stranice.  

Objavljeno: 18. srpnja 2018. 



ATAAC KONFERENCIJA 2018.

ATAAC je konferencija o naprednoj tehnologiji za djecu s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom (OSI). Namijenjena je stručnjacima iz raznih područja, a koji rade s djecom i OSI s ciljem poboljšavanja kvalitete njihova života.

Konferencija će se održati u Zagrebu od
17.–19.10.2018. na kojoj sudjeluje preko 30 predavača iz više od 10 zemalja, a jedan od partnera konferencije je i Ured za studente s invaliditetom.


Program je podijeljen u 3 dana, a pritom svaki ima svoju temu:

1. dan – Djeca, škola i obrazovanje
2. dan – Potpomognuta komunikacija, rehabilitacija i radno mjesto
3. dan – Senzorna stimulacija, autizam i rana intervencija

Više o programu konferencije, kao i njenim predavačima možete saznati na mrežnim i Facebook stranicama konferencije.


Objavljeno: 9. srpnja 2018.


Natječaj za smještaj u Studentskom centru Rijeka za ak. god. 2018./2019.

Studentski centar Rijeka raspisao je Natječaj za ostvarivanje prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje u objektima smještaja Studentskog centra Rijeka i slobodnim kapacitetima učeničkih domova u akademskoj godini 2018./2019.

Molbe se mogu dostaviti:

       1) poštom preporučeno do 20.07.2018.
       2) osobno do 24.07.2018.

Studenti s invaliditetom (iznad 50% tjelesnog oštećenja) imaju pravo na izravan upis.


Detalje vezane uz natječaj kao i potrebnu dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz molbu možete pronaći ovdje

Studenti koji ne ostvare pravo na subvencionirani smještaj ili ne žele boraviti u smještajnim kapacitetima studentskih naselja, Studentski centar Rijeka nudi pomoć u vidu objavljivanja ponude i potražnje za privatnim smještajem putem svog Facebooka.



Objavljeno: 2. srpnja 2018.


Prilagodba nastavne literature u ak. god. 2018./19.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je Javni poziv za financiranje projekata za prilagodbu i izradu udžbenika/literature za slijepe i slabovidne učenike i studente za školsku/akademsku godinu 2018./2019.

Sveučilište u Rijeci, kao i u proteklim projektima, a u suradnji s Udrugom "Zamisli" iz Zagreba i ostalim visokoškolskim ustanovama u Republici Hrvatskoj, omogućava ravnopravno studiranje slijepim i slabovidnim studenticama i studentima te uspostavlja suradničku mrežu za prilagodbu literature studentima s invaliditetom.

Ovim putem pozivamo sve studente koji imaju potrebu za prilagođenom literaturom da se što prije obrate Uredu za studente s invaliditetom SSC-a na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili broj telefona 051 265 844. 
 
Ujedno molimo sastavnice Sveučilišta u Rijeci da proslijede navedene informacije studentima koji imaju potrebu za prilagodbom literature.


Objavljeno: 29. lipnja 2018.



Prilagodba ICT tehnologije studentima s invaliditetom - sudjelovanje u istraživanju

Studentica 2. godine diplomskog studija Organizacija poslovnih sustava na Fakultetu organizacije i informatike Varaždin priprema istraživački rad na temu Prilagodba informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT) studentima s invaliditetom.

Cilj istraživanja je putem dviju anketa ispitati mišljenje studenata s invaliditetom kao i njihovih kolega vezano uz prilagodbu ICT tehnologije kao i identificirati čimbenike koji utječu na njezinu prilagođenost. Informacijsko-komunikacijska tehnologija se u ovdje odnosi na računala, komunikacijsku opremu i s njima povezane usluge. 

Anketa za studente s invaliditetom nalazi se na sljedećoj poveznici.
Anketa za kolege studenata s invaliditetom nalazi se na poveznici.


Objavljeno 28. lipnja 2018.



Jednokratna novčana pomoć Grada Rijeke 

Grad Rijeka dodjeljuje jednokratnu pomoć u iznosu od 1.000,00 kn redovitim studentima u 2018./2019. godini koji su iz kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade pri Centru za socijalnu skrb Rijeka ili studentima koji ostvaruju pravo na osobnu invalidninu ili doplatak za pomoć i njegu pri Centru za socijalnu skrb Rijeka ili su dijete smrtno stradalog, zatočenog ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

Zahtjevi uz prateću dokumentaciju zaprimaju se u šalter-sali Grada Rijeke, Titov trg 3 (šalteri br. 4 i 5) od 18. lipnja do 21. rujna 2018.

Više informacija pronađite na mrežnim stranicama Grada Rijeke.


Objavljeno 18. lipnja 2018.




Objavljeni novi Erasmus natječaji

 
Sveučilište u Rijeci objavilo je natječaje programa Erasmus - za mobilnost studenata (studijski boravak i stručnu praksu) u ljetnom semestru 2018./2019.


Natječaj za studijski boravak studenata: 1. 6. 2018.  -  17. 9. 2018.

Natječaj za stručnu praksu studenata: 1. 6. 2018.  -  17. 9. 2018.


Prijave na natječaje vrše se isključivo elektronskim putem zaključno do 17. rujna 2018. u 12:00 sati.


Objavljeno: 4. lipnja 2018.




Studentska praksa u hrvatskim kompanijama                                     

Poslovni dnevnik i Večernji list već tradicionalno putem društveno odgovornog projekta "Iskustvo zlata vrijedi" spajaju partnere poslodavce sa studentima s invaliditetom i studentima slabijega materijalnog statusa, s ciljem omogućavanja prakse u hrvatskim kompanijama.

Do sada je kroz projekt omogućena radna praksa za više od 80 studenata s invaliditetom te studenata slabijega materijalnog statusa, a nekolicina studenata je, nakon odrađene prakse, ostvarila mogućnost stalnog zaposlenja!


Prijave traju do 15. lipnja 2018., a prijaviti se možete ovdje.

Uvjeti natječaja

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom

Pravilnik o utvrđivanju kvote za zapošljavanja osoba s invaliditetom
 



Objavljeno 30. svibnja 2018.




Volontirajte na međunarodnom ICC kampu za mlade oštećenog vida u Zadru

od 19. 7. do 1. 8. 2018. godine.


Volonterski rad uključuje svakodnevnu komunikaciju i vođenje slijepih sudionika kampa, pomoć u dijeljenju hrane, pomoć u ispunjavanju raznih obrazaca i dokumentacije, pomoć u izvedbi radionica, itd.

Volontirati može onaj tko:
- zna osnove engleskog jezika,
- komunikativna je osoba,
- dobro se snalazi u prostoru,
- ima organizacijskih sposobnosti,
- voli rad s mladim ljudima,
- nema predrasuda prema osobama s invaliditetom,

Prijave traju do 30. svibnja 2018. godine, a prijavni obrazac dostupan je ovdje.

Važno: smještaj i hrana osigurani.
 


Objavljeno: 22. svibnja 2018.



Održano predavanje "Avantura studiranja s invaliditetom"

U srijedu, 16. svibnja 2018. godine u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića Rijeka održano je već tradicionalno predavanje za učenike (maturante) s teškoćama u razvoju i mlade s invaliditetom pod nazivom „Avantura studiranja s invaliditetom“. Predavanje je organizirano u suradnji sa studentima s invaliditetom i Ekonomskom školom Mije Mirkovića Rijeka, a sudionici su mogli iz prve ruke čuti iskustva studenata s invaliditetom te se upoznati s pravima i mogućnostima koje mogu ostvariti na Sveučilištu u Rijeci.

Ovim putem obavještavamo maturante i mlade koji razmišljaju o opisu na studij da svim rokovima vezanim za upis na studijske programe mogu pristupiti na kalendaru Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Sve detaljnije informacije o upisima i studijskim programima možete saznati na www.studij.hr ili portalu Postani student.

Veliko hvala studentima volonterima Barbari Vardić, Tinu Vodanoviću, Tei Turkalj, Ivanu Sabaliću i Matiji Marašu na sudjelovanju u organizaciji i provedbi predavanja.


Objavljeno: 17. svibnja 2018.

 







Filozofski fakultet dodijelio Dekanovu nagradu za najuspješnijeg studenta s invaliditetom

Filozofski fakultet u Rijeci je 10. svibnja, na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća u sklopu Tjedna Filozofskog fakulteta proslavilo 20. godina postojanja te dodijelio Dekanovu nagradu za najuspješnijeg studenta s invaliditetom Tinu Vodanoviću, studentu prve godine jednopredmetnog diplomskog studija Kulturologije za postignut uspjeh u akademskoj godini 2016./2017.
 

                                                                         


                                                                               


Osim toga, Filozofski fakultet u Rijeci je odlučio podržati humanitarnu akciju "Sve za našu djecu" u organizaciji Kanala Ri i Udruge Riječko srce koja je namijenjena uređenju senzorne sobe Odjela za slijepe i slabovidne učenike Osnovne škole Pećine Rijeka donacijom od 10.000,00 kuna.
 
Čestitamo rođendan Filozofskom fakultetu i odabranom kandidatu na nagradi!


Objavljeno: 10. svibnja 2018.




Predstavljanje asistivne tehnologije u CZOO Rijeka      

Iskoristite mogućnost isprobavanja asistivne tehnologije u Centru za odgoj i obrazovanje Rijeka (CZOO), Ul. Senjskih uskoka 2 (zbornica) u sljedećim terminima:
 

09.05. (srijeda) / 09:00 – 19:00 / CZOO Rijeka (zbornica)

10.05. (četvrtak) / 09:00 – 17:00 / CZOO Rijeka (zbornica)


Isprobavanje proizvoda tvrtke E-Glas bit će u prisustvu terapeuta s kojim ćete se moći konzultirati vezano za upotrebu proizvoda i način funkcioniranja istog.

Ulaz slobodan.


Objavljeno: 8. svibnja 2018.



Student Day Festival       

Najavljujemo Student Day festival (SDF) ove godine s bogatijim i raznovrsnim programom ikad!
Pregršt kulturnih, sportskih, humanitarnih i glazbenih sadržaja očekuju vas od 14. do 19. svibnja 2018. u Rijeci.

  Ovogodišnji 9. SDF će se odvijati u 3 dijela/faze:

1) Culture Week

2) Predstavljanje studentskih inicijativa uključujući i sportska događanja
3) Koncertni dio SDF-a koji će se održavati 18. i 19. svibnja


Više informacija na http://studentdayfestival.com/.

Objavljeno: 4. svibnja 2018.




Predavanje o inkluzivnom dizajnu
u sklopu Norveških dana u Rijeci


 

U utorak, 24. travnja, s početkom u 18:00 sati, održat će se predavanje na temu Inkluzivni dizajn u Gradskoj vijećnici (Korzo 16). Na predavanju sudjeluju Astrid Versto, Onny Eikhaug i Jan Chriatian Vestre.

Predavanje se održava u sklopu manifestacije Norveški dani u Rijeci  koja će se
po prvi puta održati u Rijeci od 23. do 27. travnja u organizaciji Grada Rijeke i Veleposlanstva Kraljevine Norveške. Cilj Norveških dana je kroz niz kulturnih, poslovnih i društvenih događaja građane upoznati s norveškom kulturom i načinom života.

 

Više o manifestaciji možete pročitati ovdje, a cjelokupni program preuzmite ovdje.



Objavljeno: 23.travnja 2018.



Raspisani natječaji za dekanove nagrade 
Filozofskog fakulteta u Rijeci

Filozofski fakultet u Rijeci raspisao je natječaje za dodjelu dekanovih nagrada u četiri kategorije:


Prijave treba dostaviti u Dekanat Filozofskoga fakulteta (F-214) do petka, 27. travnja 2018. godine do 12.00 sati.

Prijavni obrazac preuzmite ovdje, a dodatne informacije na mrežnim stranicama Filozofskog fakulteta.

 

Objavljeno: 18. travnja 2018.



NZPUSS: Rezultati Javnog natječaja za dodjelu studentskih stipendija za akademsku godinu 2017./2018. 

Slikovni rezultat za nzpuss

Obavještavamo studente kako je Upravni odbor Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu donio Odluku o dodjeli studentskih stipendija i raspodjeli po pojedinim kategorijama za ak. god. 2017./2018.
 
Sve detaljnije informacije možete saznati na poveznici.


Iskrene čestitke dobitnicima stipendije! 

Objavljeno: 12. travnja 2018.



Izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2017. godinu

Ured Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom objavilo je Izvješće za 2017. godinu sukladno djelokrugu rada propisanom Zakonom o pravobranitelju za osobe s invaliditetom (NN 107/07).

Kao i prethodnih godina najveći broj pritužbi pravobraniteljici za osobe s invaliditetom bio je u području socijalne zaštite, potom slijede područja rada i zapošljavanja, pristupa dobrima i uslugama, mirovinskog osiguranja, zdravstva te odgoja i obrazovanja.

Pritužbe studenata s invaliditetom kao i obraćanja ustanova visokog obrazovanja i u ovom izvještajnom razdoblju ukazivala su na potrebu zakonskog definiranja prava i obaveza studenata s invaliditetom u svrhu osiguravanje potrebne podrške i razumne prilagodbe, te otklanjanja diskriminacije na osnovi invaliditeta.

Pravobranitelj za osobe s invaliditetom je nezavisna državna institucija čija je osnovna uloga zaštita, praćenje i promicanje prava i interesa osoba s invaliditetom na temelju Ustava Republike Hrvatske, međunarodnih ugovora i zakona u cilju stvaranja društva jednakih mogućnosti za sve građane na području Republike Hrvatske, za sve kategorije osoba s invaliditetom u svim životnim segmentima, svih starosnih skupina i u svim područjima njihova djelovanja.

Cjelovito izvješće kao i sažetak istoga dostupno je na sljedećoj poveznici.

Objavljeno: 9. travnja 2018.





Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima

Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV) otvorio je Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima na stranici Središnjeg državnog portala „e-Savjetovanja“.

Svrha izmjena i dopuna je olakšati dostupnost autorskih djela i drugih predmeta zaštite, uključujuću i lakšu prekograničnu dostupnost, u formatima koji su pristupačni posebno osjetljivim kategorijama korisnika odnosno slijepim i slabovidnim osobama te osobama koje iz drugih razloga imaju teškoće u korištenju tiskanog materijala (knjiga, časopisa, novina i sl.) i uskladiti Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima (NN167/03,  79/07, 80/11, 125/11, 141/13, 127/14i 62/2017) s Direktivom (EU) 2017/1564 od 13. rujna 2017. godine o određenim dopuštenim upotrebama određenih djela i drugih predmeta zaštite koji su zaštićeni autorskim pravom i srodnim pravima u korist osoba koje su slijepe, koje imaju oštećenje vida ili imaju drugih poteškoća u korištenju tiskanim materijalima i o izmjeni Direktive 2001/29/EZ o usklađivanju određenih aspekata autorskog i srodnih prava u informacijskom društvu.


Savjetovanje će biti otvoreno do 18. travnja 2018. godine.

Svi zainteresirani mogu se uključiti registracijom na portalu gdje se nalaze i upute za korištenje aplikacije.


Objavljeno: 6. travnja 2018.




Dobitnici potpora iz programa "Solidarnost" Fonda "Aleksandar Abramov"

Sveučilište u Rijeci objavilo je konačnu listu dobitnika potpore u 2017./2018. ak. god. iz programa "Solidarnost" Fonda "Aleksandar Abramov" koju možete preuzeti ovdje.

Pozivaju se dobitnici potpora da dođu potpisati ugovor u Centar za studije Sveučilišta u Rijeci, zgrada Građevinskog fakulteta, ured G-039 (prizemlje - lijevo od glavnog ulaza) u sljedećim terminima: 27. (utorak) i 28. (srijeda) 2018. godine od 12:00 do 16:00 sati. 



Čestitamo svim dobitnicima!
 

Objavljeno 23.3.2018.




ERASMUS natječaji za mobilnost studenata 
u ak. god. 2018./2019.



 
Natječaj za stručnu praksu studenata: 1.2.2018. - 3.4.2018.

Natječaj za studijski boravak studenata: 1.3.2018. - 3.4.2018.


Prezentacija Erasmus natječaja za sve zainteresirane sudionike održat će se 14. ožujka 2018. (srijeda) s početkom u 12h na Građevinskom fakultetu (Kampus) u dvorani 003 (prizemlje). Osim prezentacije natječaja, svoje iskustvo Erasmus razmjene podijelit će i jedna studentica.


Detaljnije informacije o natječajima možete pronaći na linku.





Sveučilište u Rijeci financirat će poduzeće E-glas d.o.o.

Sveučilište u Rijeci u četvrtak, 15. veljače potpisalo je s poduzećima E-glas i Hidromodeling prve ugovore o financiranju poduzetničkih projekata iz sredstava Fonda za poticanje poduzetništva i partnersko povezivanje s gospodarstvom. Time Sveučilište želi potaknuti nastanak i rast poduzetništva temeljenog na znanju i zapošljavanje studenata.

Poduzeće E-glas d. o. o. bavi se razvojem i komercijalizacijom proizvoda za osobe s invaliditetom i primjenom asistivne tehnologije. E-glas surađuje s međunarodnim tvrtkama u izradi raznih pomagala poput tipkovnice za djecu koja ne mogu pisati, sustava upravljanja mobitelom za osobe s teškoćama u pomicanju ruku i sl.


Izvor: Sveučilište u Rijeci

 


Podrška studentima s invaliditetom u inozemstvu

Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI istražio je kakva je podrška dostupna studentima s invaliditetom na inozemnim sveučilištima.

Kakva je situacija na sveučilištima u SAD-u, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Francuskoj pogledajte na sljedećoj poveznici.


Objavljeno: 15. veljače 2018.
 


Prijevoz za redovite studente s invaliditetom

Na mrežnoj stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja objavljena je

Odluka o visini iznosa novčane potpore za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom za akademsku godinu 2017./2018.
te
Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza
.


Zahtjev je potrebno ispuniti i ovjeriti na sastavnici te zajedno s ostalom dokumentacijom koja je navedena pri dnu Zahtjeva poslati na adresu Ministarstva.
Visina naknade iznosi 1.500,00 kn.


Izvor: www.mzo.hr
 


Sveučilište u Rijeci raspisalo Javni poziv za dodjelu potpora programa "Solidarnost" Fonda "Aleksandar Abramov"

Potpore programa "Solidarnost" Fonda "Aleksandar Abramov" namijenjene su redovitim studentima Sveučilišta u Rijeci slabijeg imovinskog sta​​nja za:

(A) pokriće participacije u troškovima studija  koju je student uplatio u prethodnoj 2016./2017. ak. god. ili 
(B) financijsku potporu zbog izrazito slabog socio-ekonomskog statusa, teškog zdravstvenog stanja ili drugih razloga.


Krajnji rok za podnošenje online prijave je srijeda, 7. veljače 2018. do 12.00 sati.

Detalje natječaja možete preuzeti na sljedećoj poveznici.
 
​Za nejasnoće i dodatne informacije u vezi natječaja javite se na adresu e-pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


Objavljeno: 10. siječnja 2018.

 

Natječaj za dodjelu studentskih stipendija Zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu za ak. god. 2017./2018.

Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu raspisala je Natječaj za dodjelu najmanje 400 studentskih stipendija (sukladno osiguranim sredstvima u Državnom proračunu) za akademsku godinu 2017./2018.

Prijave se podnose do 30. siječnja 2018. godine do 12h.

 
Stipendije Zaklade u 2. kategoriji dodjeljuju se studentima – osobama s invaliditetom.  

Detalje natječaja možete preuzeti na poveznici

Objavljeno: 3. siječnja 2018.

 






Predstavljena kampanja
„Razlike nisu prepreke. Za društvo bez diskriminacije“

Suzbijanje diskriminacije i rušenje predrasuda o „drugačijima“ ciljevi su medijske kampanje „Razlike nisu prepreke. Za društvo bez diskriminacije“, koja je predstavljena u petak 1. prosinca u Europskom domu u Zagrebu.

Kampanja u središte stavlja osobe koje po svojoj etničkoj pripadnosti čine manjinu u Hrvatskoj, a kroz kratke isječke iz njihova života pokazuje kako razlike nisu prepreke i da je društvo koje zajedno gradimo ono bez diskriminacije. Ove poruke do građana će stizati tijekom prosinca putem video spotova, radijskog spota i plakata.


U jednom od video spotova pojavljuje se studentica Sveučilišta u Rijeci, pripadnica Romske nacionalne manjine i osoba s invaliditetom.

Ovom kampanjom želimo poslati jasnu poruku kako nečije rasno ili etničko podrijetlo, ali ni druge karakteristike zbog kojih se nekoga doživljava 'različitim', ne smiju biti prepreka ostvarivanju prava i jednakom sudjelovanju u društvu“, izjavila je Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pučke pravobraniteljice.


Plakate i fotografije kampanje možete preuzeti na sljedećoj poveznici, a video spotove ovdje.

Izvor:  Ured pučke pravobraniteljice






Objavljeni rezultati natječaja za dodjeljivanje državnih stipendija za akademsku godinu 2017./2018.

Povjerenstvo za provedbu javnog natječaja za dodjelu državnih stipendija Ministarstva znanosti i obrazovanja utvrdilo je rang-liste za svaku kategoriju državnih stipendija za akademsku godinu 2017./2018. koje su dostupne na mrežnim stranicama Ministarstva u sljedećim kategorijama:
 
·        D-1 kategorija: 19 stipendija
·        E kategorija: 9487 stipendija
·        P kategorija: 3 stipendije
 
Svi studenti koji su ostvarili uvjete za dodjelu državne stipendije moraju u roku od sedam (7) dana od dana objave (najkasnije do 15. prosinca u 12 sati u Sustavu državnih stipendija https://drzavnestipendije.mzo.hr/), koristeći opciju „Izbornik“ na poveznici „Ostvareno pravo na stipendiju“, unijeti ispravan IBAN žiro računa i potvrditi prihvaćanje Uvjeta stipendiranja. Prihvaćanje Uvjeta stipendiranja smatra se činom sklapanja ugovora.
 
Studenti koji nisu ostvarili pravo na državnu stipendiju u Sustavu državnih stipendija klikom na gumb Info uz svoju prijavu imaju uvid u detaljan izračun bodova za E kategoriju i razlog neostvarivanja prava na stipendiju. Isti studenti mogu podnijeti pisani prigovor Ministarstvu u roku od osam (8) dana od dana nakon objavljivanja rang-liste studenata. Prigovori se podnose zaključno s danom 16. prosinca 2017. godine isključivo poštom.

 
Objavljeno: 12. prosinca 2017.




Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom na Sveučilištu u Rijeci

 
Kao i svakog prosinca, već petu godinu zaredom, na Sveučilištu u Rijeci bogatim programom obilježen je Međunarodni dan osoba s invaliditetom, i to 6. prosinca u prostoru Akvarija na sveučilišnom kampusu na Trsatu u organizaciji Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra Sveučilišta u Rijeci i novoosnovanog Ureda za potporu studentima s invaliditetom Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci.
 
Ovom prigodom uručena je nagrada najuspješnijem studentu s invaliditetom u ak. god. 2016./2017. Ivanu Klariću, studentu 2. godine dvopredmetnog diplomskog sveučilišnog studija Povijesti i Povijesti umjetnosti – nastavnički smjer pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, za zapažen akademski uspjeh.



Foto: Josip Stojanović
 

Također, dodijeljena su priznanja studentima Tinu Vodanoviću, Vladimiru Toliću i Matiji Momčiloviću koji su ostvarili zapažene rezultate u ak. god. 2016./2017. te zahvalnice studentima-volonterima Antoniji Žurgi, Tei Turkalj i Josipu Stojanoviću za volonterski angažman u organizaciji obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.
 
Gostovanje glazbene sekcije Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka, pod stručnim vodstvom profesora Valtera Veljaka, uveličala je ovu svečanost čije je formalni program završen gostujućim predavanjem motivacijskog govornika Maria Bebeka koji unatoč invaliditetu ne poznaje granice u životu. U 8 godina koliko se bavi motivacijskim govorima održao je preko 300 predavanja u kojima progovara o problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom, ali i ističe vlastitim primjerom kako se problemi, prepreke i predrasude mogu prevladati.

 

  

Foto: Josip Stojanović
 

Povijest Međunarodnog dana osoba s invaliditetom potječe iz 1956. godine i ima za cilj postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici. Sam dan 3. prosinac dan je međunarodnog poštivanja promoviran od strane Ujedinjenih naroda od 1998. godine.
 
Veliko hvala svima koji su izdvojili vrijeme i svojim dolaskom uveličali cjelokupni događaj! 


Objavljeno: 7. prosinca 2017.









Stipendija za izvrsnost studentima Sveučilišta u Rijeci

Na mrežnim stranicama Sveučilišta u Rijeci objavljen je natječaj za dodjelu stipendija za izvrsnost studentima Sveučilišta u Rijeci u 2017./2018. ak. godini.

Prijave se podnose online, putem SharePoint portala, gdje se nalaze i upute za prijavitelje na natječaje i popratni obrasci.

Rok za dostavljanje elektroničkih prijava na natječaje je 20. prosinca 2017. godine.

Za nejasnoće i dodatne informacije u vezi natječaja molimo da se javite na adresu e-pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Objavljeno: 30. studenog 2017.

 



Ivan Klarić - najuspješniji student s invaliditetom u ak. god. 2016./2017.

Sveučilište u Rijeci je objavilo kako je, nakon provedenog natječajnog postupka, a na temelju odluke rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržija od 27. studenog 2017. godine, za najuspješnijieg studenta s invaliditetom u ak. god. 2016./2017. odabran Ivan Klarić, redoviti student 2. godine dvopredmetnog diplomskog sveučilišnog studija Povijest - Povijest umjetnosti pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.
 
Rezultat Natječaja objavljen je na poveznici.
 
Dodjela Nagrade održati će se 6. prosinca 2017. godine u 16.00 sati u prostoru Akvarija na Kampusu u sklopu prigodnog programa povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.
 
Čestitamo odabranom kandidatu i  veselimo se zajedničkom druženju u Akvariju!


Objavljeno: 29. studenog 2017.

 


15. Festival stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom

Pozivamo vas da prisustvujete 15. Festivalu stvaralaštva i postignuća djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom koji će se održati u subotu 2. prosinca 2017. u Hrvatskom kulturnom domu (HKD), Strossmayerova 1, u dva termina: naši najmlađi sugrađani nastupaju u 11 sati, a oni „nešto stariji” svoj program započinju u 18 sati. Također, Festivalu će prethoditi cjelodnevna Prodajna izložba radova u atriju HKD-a u trajanju od 10 do 18 sati.


Vidimo se na iFestu!
 


Rezultati natječaja za dodjelu prijenosnih računala Zaklade Čujem, vjerujem, vidim

Nakon provedenog Natječaja za dodjelu prijenosnih prijenosih računala za mlade osobe s invaliditetom (16 – 29 godina), Upravni odbor Zaklade je 24. studenoga 2017. odabrao sudionike natječaja kojima će se dodijeliti po jedno prijenosno računalo.

Iskrene čestitke studentu Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci Josipu Stojanoviću na osvojenom prijenosnom računalu.

Izvor: www.zakladacvv.hr


Objavljen Natječaj za dodjelu nagrade najuspješnijem studentu/ici s invaliditetom u ak. god. 2016./2017.

Sveučilište u Rijeci raspisalo je Natječaj za dodjelu novčane nagrade najuspješnijem studentu/ici s invaliditetom u akademskoj godini 2016./2017.

Najuspješnijem studentu/ici dodjelit će se jednokratna novčana nagrada u iznosu od 1.000,00 kn.

Krajnji rok za podnošenje prijava na natječaj je 22.11.2017. godine, a prijava se može poslati poštom, elektronički ili osobno.

Preuzmite sljedeću natječajnu dokumentaciju:


Veselimo se dodjeli nagrade čime će se ujedno obilježiti Međunarodni dan osoba s invaliditetom.
 

Izvor: www.uniri.hr


Natječaj za dodjelu prijenosnih računala mladima i studentima s invaliditetom

Zaklada Čujem, vjerujem, vidim raspisala je Natječaj za dodjelu prijenosnih računala mladima i studentima s invaliditetom (16. – 29. godine) – povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 9. godišnjice djelovanja Zaklade.

Na natječaj se mogu javiti mladi i studenti s invaliditetom od 16. do 29. godina, državljani RH.

Prijave se primaju do 17. studenog 2017. godine.

Sudionici natječaja čija prijava bude prihvaćena bit će obaviješteni o mjestu preuzimanja prijenosnih računala najkasnije do 24. studenog 2017. godine. Prijenosna računala se preuzimaju osobno 1. prosinca 2017. godine u 11 sati.

Dodatne informacije o natječaju možete saznati na
01/5510-092 ili sljedećoj poveznici.

Izvor: www.zakladacvv.hr



Festival UHVATI FILM

 

Udruga SPIRIT i ove godine organizira jedan zaista poseban Festival, 15. po redu UHVATI FILM, koji se već neko vrijeme spontano širi po gradovima, školama, fakultetima i kinima (do sada 40-ak gradova, 3 države). Ono što je specifično ovom festivalu jesu njegovi akteri - osobe s invaliditetom kao glumci, režiseri, scenaristi...kao oni koji pomiču granice.

Festival je ove godine zaprimio više od 750 filmova iz cijelog svijeta, od kojih ćemo u Rijeci imati prilike vidjeti 20-ak najboljih - uz veliko iznenađenje novi riječki filmić STAR WHEELS.

Za ovu godinu Udruga SPIRIT nam je pripremila bogat program, koji možete pogledati ovdje.
 
Ulaz na projekcije je dobrovoljna donacija, a program je edukativan, zabavan, provokativan, zanimljiv i nadasve stvaran.
 


 


Predavanje “Položaj ranjivih osoba u javnobilježničkom postupku”

Katedra za građansko postupovno pravo Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Javnobilježničkom komorom, a u povodu obilježavanja Europskoga dana građanskog pravosuđa poziva sve članove akademske i šire zajednice na predavanje „Položaj ranjivih osoba u javnobilježničkom postupku“ koje će se održati u srijedu, 25. listopada 2017. s početkom u 11.00 sati na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci u Dvorani IV.
Gost predavač bit će javni bilježnik Stevan Pejnović, predsjednik Zajedničkog javnobilježničkog zbora Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije.
Poziv na tribinu možete preuzeti ovdje.
 
 



Objavljen Natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja za dodjelu državnih stipendija za akademsku godinu 2017./2018.

 
Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je Natječaj za dodjelu 10.000 državnih stipendija za akademsku godinu 2017./2018. redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj upisanim na preddiplomskim sveučilišnim studijima, diplomskim sveučilišnim studijima, integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijima, kratkim stručnim studijima, preddiplomskim stručnim studijima i specijalističkim diplomskim stručnim studijima te studentima s invaliditetom i studentima bez odgovarajuće roditeljske skrbi upisanim na poslijediplomske sveučilišne studije.
Mjesečni iznos državne stipendije je 1.200,00 kuna i isplaćivat će se u devet mjesečnih rata za razdoblje od listopada 2017. do lipnja 2018. godine.

Prijave na natječaj podnose se od 12. listopada do 6. studenoga 2017. godine (uključujući i 6. studenoga). Elektroničke prijave zatvaraju se u ponedjeljak, 6. studenoga 2017. u 12.00 sati.

Za sva dodatna objašnjenja studenti se mogu obratiti na kontakt-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i na Facebook stranicu Državne socio-ekonomske stipendije

Tekst Natječaja kao i uvjete i dokumente za prijavu možete pronaći ovdje
 
Izvor: www.mzo.hr




13. Sajam stipendija i visokog obrazovanja na Kampusu

 
U četvrtak, 19. listopada 2017. od 10.00 do 16.00 sati u zgradi sveučilišnih odjela na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održat će se 13. Sajam stipendija i visokoga obrazovanja. Zemlja partner ove je godine Austrija. Posjetite bogat program i informirajte se o brojnim mogućnostima stipendiranja.

Organizator Sajma je Institut za razvoj obrazovanja, domaćin i glavni partner je Sveučilište u Rijeci, a jedan od ključnih donatora u partnerstvu predavanje je Agencija za mobilnost i programe EU, dugogodišnji pokrovitelj Sajma stipendija i visokog obrazovanja.

Saznaj više

Izvor: www.uniri.hr






Tribina "Tijela koja nešto znače"


 

Pozivamo sve članove akademske i šire zajednice na tribinu "Tijela koja nešto znače" koja će se održati u srijedu, 28. lipnja, 2017. godine u 12.00 sati u prostoriji 006 Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Tema tribine je Sport osoba s invaliditetom u kontekstu upotrebljivosti - dostizanja "normalnosti" tijela uz projekciju filma s međunarodnog Film festivala "Uhvati film".

Poziv na tribinu možete preuzeti na poveznici.

Veselimo se vašem dolasku!








Mini-festival Inkluzivne scene


Pozivamo sve članove akademske zajednice na Mini-festival Inkluzivne scene koji će se održati u četvrtak, 25.5.2017.god. u HKD-u na Sušaku s početkom u 19 sati.

Mini-festival Inkluzivne scene je drugi po redu festival čiji je program pokrenuo Integrirani kolektiv za istraživanje pokreta (Integrated Movement Reserach Collective - IMRC) u suradnji sa Plesnom grupom Magija (Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka). Programom se nastavlja višegodišnji rad u polju inkluzije osoba s invaliditetom u suvremenom plesu. Ideja festivala nastala je iz želje i potrebe za uspostavljanjem zajedničkog konteksta kroz okupljanje izvedbi na jednom mjestu sa zajedničkom publikom, s ciljem razmjene praksi, iskustava, problema, ideja i utopija. U tom kontekstu festival je svojevrstan nastavak edukativnih i umjetničkih aktivnosti oba kolektiva.

Program festivala možete preuzeti na poveznici.

Izvor: Facebook event Mini-festival Inkluzivne scene






Održana svečana inauguracija




Jučer, u četvrtak, 18. svibnja 2017. u zgradi Građevinskog fakulteta na Kampusu Sveučilišta u Rijeci održana svečana inauguracija novoizabrane rektorice Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježane Prijić-Samaržija, koja je službeno preuzela dužnost 27. travnja 2017. Rektor Lučin predao je rektorske insignije (rektorski lanac) novoj rektorici.

Prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija bila je prorektorica za nastavu i studentska pitanja od 2009. do 2013. te prorektorica za studije i studente od 2013. do 2017. godine.

Čestitamo novoizabranoj Rektorici i želimo puno uspjeha u daljnjem radu i provedbi programa „Otvoreno sveučilište za otvoreni svijet“.

Detaljnije informacije o svečanoj inauguraciji možete saznati na poveznici.


 



Izvor: www.uniri.hr





Sportski klubovi osoba s invaliditetom

U suradnji sa Športskim savezom osoba s invaliditetom Grada Rijeke, obavještavamo studente s invaliditetom da na poveznici mogu preuzeti popis sportskih klubova osoba s invaliditetom, članova Športskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke. 

Također, zanimljiv video prilog o radu klubova možete preuzeti na poveznici, a putem YouTube  kanala možete pratiti aktualnosti vezanih uz sport osoba s invaliditetom.

Za sve detaljnije informacije koje se odnose na sport osoba s invaliditetom u Rijeci, možete se obratiti navedenom Športskom savezu putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefona 051 312 226 (kontakt je gđa. Tatajna Udović, mag. cult.).




Rokovi za prijave na studijske programe i ostvarivanje prava prednosti pri upisu (za osobe s invaliditetom)

Obavještavamo maturante s teškoćama u razvoju i mlade s invaliditetom koji razmišljaju o opisu na studij da na poveznici mogu pristupiti kalendaru sa svim rokovima vezanim za upis na studijske programe, kao i rokovima za ostvarivanje prava prednosti pri upisu (za osobe s invaliditetom).

Rok koji je važan za ostvarivanje prava prednosti pri upisu (za osobe s invaliditetom) je 10.7.2017. do tada se mora poslati dokaz o pravu prednosti (Rješenje o stupnju tjelesnog oštećenja od HZMO-a - ovjerena preslika ili original). Dokumentacija se šalje Središnjem prijavnom uredu zaključno s tim datumom.

Sve detaljnije informacije o upisima i studijskim programima možete saznati na www.studij.hr ili portalu Postani student.

Za bilo koja dodatna pitanja i nedoumice, svakako nam se možete javiti putem telefona (265-844) ili maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..





Poziv na predavanje "Izazovi studiranja s invaliditetom"





Pozivamo učenike (maturante) s teškoćama u razvoju i mlade s invaliditetom na predavanje „Izazovi studiranja s invaliditetom“ koje će se održati u petak, 12. svibnja, 2017. godine u 13:15  sati u knjižnici Ekonomske škole Mije Mirkovića u Rijeci.

Predavanje organiziramo u suradnji sa studentima s invaliditetom, a namijenjeno je u
čenicima (maturantima) s teškoćama u razvoju i mladima s invaliditetom koji razmišljaju o upisu na studij.

Poziv na predavanje možete preuzeti na poveznici.

Veselimo se susretu!

 




Slikovni rezultat za zaklada uniri

Raspisani natječaji za sufinanciranje izdavačke djelatnosti i studentskih aktivnosti

Zaklada Sveučilišta u Rijeci raspisala je dva natječaja dana 19. travnja, 2017. godine:

 • Natječaj za sufinanciranje izdavačke djelatnosti i 
 • Natječaj za sufinanciranje studentskih aktivnosti.

Rok za podnošenje prijava je 19. svibnja 2017. godine (zaključana prijava i datum poštanskog žiga).

Sve detaljnije informacije možete saznati na poveznici.






Svjetlom kroz tišinu: Stručni skup "More dostupno svima"

Pozivamo zainteresirane studente i članove akademske zajednice na jedriličarsko druženje u sklopu projekta Mediteranski nautički centar za OSI (osobe s
invaliditetom) koje će se održati 21. i 22.04.2017. u Kraljevici u organizaciji Udruge S vjetrom kroz tišinu.

U okviru navedenog projekta 21.4.2017. s početkom u 9.30 sati održati će se stručni skup pod nazivom "More dostupno svima".

Detaljan plan i raspored stručnog skupa s predavačima i jedriličarskog druženja možete preuzeti u privitku.


 






Obavijest: Protokol za skrb i praćenje studenata sa zdravstvenim teškoćama, invaliditetom i kroničnim bolestima

Obavještavamo studente ovim putem da je Senat Sveučilišta u Rijeci na svojoj sjednici održanoj 4. travnja 2017. usvojio Protokol za skrb i praćenje studenata sa zdravstvenim teškoćama, invaliditetom i kroničnim bolestima.

Prijedlog Protokola su izradili Odjel za školsku i sveučilišnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i Ured za studente s invaliditetom SSC-a. Svrha je protokola usustaviti primjer dobre prakse te studentima sa zdravtsvenim teškoćama, kroničnim bolestima i invaliditetom omogućiti uspješno studiranje i akademska postignuća u slučaju da su im potrebne prilagodbe tijekom studiranja ili status mirovanja studentskih prava zbog bolesti.

Molimo studente koji imaju potrebu za prilagodbama na studiju i/ili pokretanjem statusa mirovanja da pročitaju Protokol. Studenti koji imaju potrebu za prilagodbama na studiju su obvezni ispuniti Zahtjev za prilagodbu na studiju kojega dostavljaju koordinatoru za studente s invaliditetom na svojoj sastavnici i/ili Uredu za studente s invaliditetomm SSC-a.

Popis nadležnih školskih/sveučilišnih liječnika na području PGŽ-a možete preuzeti na poveznici.

Za bilo kakva dodatna pitanja slobodno nam se obratite putem e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefona 051/265-844.




Obavijest

Ured za studente s invaliditetom SSC-a traži redovitog studenta/icu Građevinskog fakulteta u Rijeci za pružanje potpore studentici s invaliditetom istog fakulteta. Potpora se definira u skladu s individualnim potrebama, a uključuje pomoć u praćenju nastave.

Rad će biti honoriran putem studentskog ugovora.

Molimo zainteresirane studente da ispune prijavnicu koju je potrebno dostaviti putem elektronske pošte na adresu Ureda za studente s invaliditetom Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  ili osobno u prostorije Ureda za studente s invaliditetom (zgrada Građevinskog fakulteta), Radmile Matejčić 3, I. kat.

U slučaju dodatnih pitanja i nejasnoća možete kontaktirati Ured za studente s invaliditetom putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.ili telefona 265 844.




Natječaji za mobilnost u okviru programa Erasmus

Sveučilište u Rijeci će 1. ožujka 2017. raspisati sljedeće natječaje za mobilnost u okviru programa Erasmus:


- Natječaj za mobilnost studenata (studijski boravak) na inozemnim visokoškolskim ustanovama u zimskom semestru, ljetnom semestru ili cijeloj akademskoj godini 2017./2018.,

- Natječaj za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja u ak. godini 2017./2018.

Rok za prijavu studenata je 3. travnja 2017.

Rok za prijavu osoblja je 20. travnja 2017.



Važna je informacija da studenti s invaliditetom i studenti slabijeg socioekonomskog statusa imaju pravo na uvećani iznos financijske potpore.

Detaljne informacije o Erasmus programu, tekstovi natječaja i prijavni obrasci objavljeni su na mrežnim stranicama Sveučilišta.





Slikovni rezultat za nzpuss

NZPUSS: Rezultati Javnog natječaja za dodjelu studentskih stipendija za akademsku godinu 2016./2017. 

Obavještavamo studente da je Upravni odbor Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu donio Odluku o dodjeli studentskih stipendija i raspodjeli po pojedinim kategorijama za ak. god. 2016./2017.
 
Sve detaljnije informacije možete saznati na poveznici.

 
Iskrene čestitke dobitnicima stipendije!
 



Stipendije za promicanje socijalne dimenzije visokog obrazovanja - konačna rang-lista



Na prijedlog Evaluacijskog odbora za dodjelu stipendija namijenjenih promicanju socijalne dimenzije obrazovanja, rektor Sveučilišta u Rijeci donio je Odluku o konačnim rezultatima Natječaja.

Konačnu listu i detaljnije informacije o potpisivanju ugovora o stipendiji možete preuzeti na poveznici, odnosno mrežnoj stranici Sveučilišta u Rijeci (pod kategorijom Informacije za studente).
 
Čestitamo dobitnicima stipendije!




Odluka o dodjeli stipendija/potpora iz programa "Solidarnost" Fonda "Aleksandar Abramov" u 2016./2017. ak. god.



Obavještavamo studente da je Senat Sveučilišta u Rijeci, na prijedlog Povjerenstva Fonda "Aleksandar Abramov", donio 27. siječnja 2017. Odluku o dodjeli stipendija/potpora studentima iz programa "Solidarnost" Fonda "Aleksandar Abramov" u 2016./2017. ak. god.
 
Sve detaljnije informacije o dobitnicima stipendije, obvezama i terminima potpisivanja Ugovora možete preuzeti na poveznici.
 



Prijevoz za redovite studente s invaliditetom


Obavještavamo studente da je na na mrežnoj stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja objavljena Odluka o visini iznosa novčane potpore za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom za akademsku godinu 2016./2017. te Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza. Dobra je vijest da za razliku od prethodnih akademskih godina, visina naknade iznosi 1.500,00 kn.

Pravo na ostvarivanje naknade regulirano je Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom (NN, broj 23/15) kojega možete preuzeti na poveznici.
 
Također, Odluku i Zahtjev možete preuzeti na poveznici ili mrežnoj stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja (www.mzos.hr).

Zahtjev je potrebno ispuniti i ovjeriti na sastavnici te zajedno s ostalom dokumentacijom koja je navedena pri dnu Zahtjeva poslati na adresu Ministarstva.






Prilagodba literature slijepim i slabovidnim studentima


 

Tijekom 2016./2017. akademske godine prilagodba literature slijepim i slabovidnim studenticama i studentima riječkog Sveučilišta bit će osigurana u okviru projekta ''Prilagodba literature slijepim i slabovidnim studentima II" kojega Udruga Zamisli kao nositelj provodi u partnerstvu sa Sveučilištem u Rijeci (Uredom za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra), Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Fakultetom političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te Sveučilištem u Splitu.

Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja temeljem Javnog poziva za financiranje projekata za prilagodbu i izradu udžbenika/literature za slijepe i slabovidne učenike i studente za školsku/akademsku godinu 2016./2017., a trajat će do 15. lipnja 2017. godine.

Projektom će biti omogućeno ravnopravno studiranje slijepim i slabovidnim studenticama i studentima te uspostavljena suradnička mreža za prilagodbu literature studentima s invaliditetom. U okviru rada Ureda za studente s invaliditetom SSC-a prilagodba literature tijekom 2016./2017. ak. god. bit će osigurana za četiri studenata s oštećenjem vida. 
 
Ovim putem pozivamo sve studente koji imaju potrebu za prilagođenom literaturom da se obrate Uredu za studente s invaliditetom SSC-a na e-adresu  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  ili broj telefona 051 265 844. 
 
Ujedno molimo sastavnice Sveučilišta u Rijeci da proslijede navedene informacije studentima koji imaju potrebu za prilagodbom literature. 
 

Zaklada Sveučilišta uručila nagrade najistaknutijim znanstvenicima i umjetnicima




Upravni odbor Zaklade Sveučilišta u Rijeci, a na prijedlog stručnog povjerenstva, na svojoj je 71. sjednici donio Odluku o dodjeli nagrade Zaklade za kalendarsku godinu 2015.

 

Nagradu u kategoriji znanstvenika za društvene i humanističke znanosti dobila je naša koordinatorica Ureda za studente s invaliditetom SSC-a
 

doc. dr. sc. Tamara Martinac Dorčić.
 

Čestitamo doc. dr. sc. Tamari Martinac Dorčić na postignutom uspjehu i važnom doprinosu u otvaranju i radu Ureda za studente s invaliditetom SSC-a.


Opširnije....




Privremena rang-lista stipendista prema Natječaju za podzastupljene studente za ak. god. 2016./2017.

Evaluacijski odbor za dodjelu 20 stipendija redovitim studentima Sveučilišta u Rijeci namijenjenih promicanju socijalne dimenzije visokog obrazovanja za pokriće troškova života u 2016./2017. ak. god., objavio je privremenu rang-listu studenata koji ostvaruju pravo na stipendiju. Na poveznici je objavljena privremena rang-lista.

Također, na poveznici je navedeno da prijavitelji imaju pravo uputiti prigovor Evaluacijskom odboru do srijede 1. veljače 2017. godine na e-adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Razmatrat će se vlastoručno potpisani i skenirani prigovori pristigli do navedenog datuma. Nakon isteka roka za podnošenje prigovora i razmatranja istih, bit će sastavljena konačna rang-lista dobitnika stipendija koja će se objaviti na mrežnim stranicama Sveučilišta u Rijeci.







Mogućnosti sudjelovanja studenata s invaliditetom u Erasmus+ programu - poziv na predavanje

        


Dragi studenti,

U suradnji s Erasmus Student Network Hrvatska (ESN)  i Agencijom za mobilnost i programe Europske unije, pozivamo Vas na predavanje Mogućnosti sudjelovanja studenata s invaliditetom u Erasmus+ programu“  tijekom kojeg će se predstaviti mogućnosti koje se nude kroz program Erasmus+ stavljajući naglasak na mobilnost studenata s invaliditetom. Ciljna skupina za prezentaciju su studenti s invaliditetom, korisnici i predstavnici udruga za osobe s invaliditetom kojima će prezentacija približiti iskustvo odlaska na Erasmus+ mobilnost, a aktivnost će se održati u sinergiji s projektom ExchangeAbility.

Predavanje će se održati u četvrtak, 22.12.2016. u 12 sati na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u Sveučilišnom savjetovališnom centru (zgrada Građevinskog fakulteta, 1. kat, prostorija G-141).

Prezentacije će održati predstavnici sveučilišne udruge ESN Rijeka i Ured za mobilnost Sveučilišta u Rijeci.

Poziv i detaljnije informacije možete preuzeti na poveznici.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 Veselimo se Vašem dolasku.

 


Natječaj za dodjelu studentskih stipendija Zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu za ak. god. 2016./2017.


Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom stanardu raspisala Natječaj za dodjelu najmanje 400 studentskih stipendija (sukladno osiguranim sredstvima u Državnom proračunu) za akademsku godinu 2016./2017.

Prijave se podnose do 9. siječnja 2017. godine do 12h.
 
Stipendije Zaklade u 2. kategoriji dodjeljuju se studentima – osobama s invaliditetom.
 
Detalje natječaja možete preuzeti na poveznici.  

 



Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom pri Sveučilištu u Rijeci

Međunarodni dan osoba s invaliditetom i ove je godine obilježen u Uredu za studente s invaliditetom SSC-a povodom kojega je uručena nagrada Tinu Vodanoviću, najuspješnijem studentu s invaliditetom u ak. god. 2015./2016. Nagradu je uručila voditeljica Sveučilišnog savjetovališnog centra, prof. dr. sc. Ivanka Živčić-Bećirević, a pripala je Tinu Vodanoviću zahvaljujući visini prosječne ocjene u prethodnoj ak.god., ostvarenim ECTS bodovima i studentskom aktivizmu.
 

    
Tino Vodanović / M. GRACIN


Ujedno, izvršena je primopredaja predstavništva studenata s invaliditetom, odnosno imenovanje novog predstavnika studenata s invaliditetom - Tina Vodanovića. Odluku o imenovanju predstavnika studenata s invaliditetom Tinu Vodanoviću uručio je Kruno Topolski, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci. Zahvaljujemo ovim putem Sanji Polić, dosadašnjoj predstavnici studenata s invaliditetom na kontinuiranoj podršci i pomoći u radu od samih početaka rada Ureda za studente s invaliditetom!

             


Također, uručene su priznanice prijavljenim kandidatima za uložen trud i postignuti uspjeh u prethodnoj ak. god., a cjelokupnom događaju posebno je pridonio nastup plesne grupe Magija. 

       



Veliko hvala svima koji su izdvojili vrijeme i svojim dolaskom uveličali cjelokupni događaj!




Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom pri Sveučilištu u Rijeci


Ured za studente s invaliditetom SSC-a i plesna grupa Magija pozivaju Vas na



OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA OSOBA S INVALIDITETOM PRI SVEUČILIŠTU U RIJECI



koje će se održati u ponedjeljak, 5. prosinca 2016.
s početkom u 16.00 sati do 17.00 sati u prostoru Akvarija na Kampusu.


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom dodijeliti će se nagrada najuspješnijem studentu s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci u ak.god. 2015./2016., uz imenovanje novog predstavnika studenata s invaliditetom i gostovanje plesne grupe Magija.


Poziv možete preuzeti na poveznici
 


Veselimo se Vašem dolasku!


Natječaji za stipendije redovitim studentima Sveučilišta u Rijeci

Sveučilište u Rijeci raspisalo je dva natječaja za dodjelu stipendija redovitim studentima preddiplomskih stručnih, preddiplomskih sveučilišnih, integriranih sveučilišnih i diplomskih sveučilišnih studija:

1. Natječaj za podzastupljene
2. Natječaj za stipendije Fonda "Aleksandar Abramov".

Krajnji rok za online prijave na natječaje je petak, 23. prosinca 2016. u 10:00 sati.


Studenti s invaliditetom mogu se prijaviti za stupendije namijenjene podzastupljenim skupinama (kategorija E), ali i u ostalim kategorijama ovisno o uvjetima prijave.

Detalje natječaja možete preuzeti na poveznici.
 
​Za nejasnoće i dodatne informacije u vezi natječaja molimo Vas da se javite na adresu e-pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 



Najuspješniji student s invaliditetom u ak.god.2015./2016. - rezultati Natječaja

Sveučilište u Rijeci je objavilo da je, nakon provedenog natječajnog postupka, na temelju odluke Rektora od 25. studenog 2016. godine, za najuspješnijieg studenta s invaliditetom u ak.god. 2015./2016. izabran Tino Vodanović, redoviti student 3. godine preddiplomskog sveučilišnog studija Kulturologija Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a s obzirom na visinu prosječne ocjene, ostvarene ECTS bodove i studentski aktivizam.
 
Rezultat Natječaja objavljen je na poveznici.
 
Dodjela Nagrade održati će se 5. prosinca, 2016. godine (ponedjeljak) u 16.00 sati u prostoru Akvarija na Kampusu uz imenovanje predstavnika studenata s invaliditetom i gostovanje plesne grupe Magija, a s ciljem obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.
 
Još jednom, čestitamo odabranom kandidatu te ujedno ističemo da će se iduće akademske godine također nastaviti nagrađivanje najuspješnijeg studenta s invaliditetom.
 
Veselimo se zajedničkom druženju u Akvariju!

 


Objavljen Natječaj za dodjelu nagrade najuspješnijem studentu s invaliditetom u ak. god. 2015./2016.

Sveučilište u Rijeci raspisalo je Natječaj za dodjelu novčane nagrade najuspješnijem studentu s invaliditetom u akademskoj godini 2015./2016.

Najuspješnijem studentu dodjelit će se jednokratna novčana nagrada u iznosu od 1.000,00 kn.

Krajnji rok za podnošenje prijava na natječaj je 21.11.2016. godine (datum poštanskog žiga). Rezultati natječaja biti će objavljeni 28.11.2016.

Tekst natječaja i obrazac možete preuzeti na poveznici


Veselimo se dodjeli nagrade čime će se ujedno obilježiti Međunarodni dan osoba s invaliditetom.




 

child-under-thee

Natječaj za dodjelu prijenosnih računala mladima i studentima s invaliditetom (16. – 29. godine)

Zaklada Čujem, vjerujem, vidim raspisala je Natječaj za dodjelu prijenosnih računala mladima i studentima s invaliditetom (16. – 29. godine) – povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i 8. godišnjice djelovanja Zaklade Čujem, vjerujem, vidim.

Na natječaj se mogu javiti mladi i studenti s invaliditetom od 16. do 29. godina, državljani RH.

Prijave se primaju do 19. studenog 2016. godine.

Detaljnije informacije o natječaju možete saznati na poveznici.

Izvor: www.zakladacvv.hr



Objavljen Natječaj MZOS-a za dodjelu državnih stipendija u 2016./2017.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je Natječaj za dodjeljivanje minimalno 5000 državnih stipendija (sukladno osiguranim sredstvima u Državnome proračunu) redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj, studentima s invaliditetom i studentima bez odgovarajuće roditeljske skrbi poslijediplomskih sveučilišnih studija za akademsku godinu 2016./2017. 

Prijave na natječaj podnose se do 8. studenog 2016. godine (uključujući i 8. studenoga). Saznaj više






Institut za razvoj obrazovanja organizira 12. po redu Sajam stipendija i visokog obrazovanja koji će biti održan u četvrtak, 13. listopada 2016. na Kampusu Sveučilišta u Rijeci (od 10.00 do 15.00 sati). Svečano otvorenje u Rijeci započinje u 10 sati u prizemlju zgrade sveučilišnih odjela, Ulica Radmile Matejčić 2.

Zemlja partner ovogodišnjeg Sajma je Njemačka, a na Sajmu će sudjelovati više od 50 izlagača iz Hrvatske i 12  zemalja Europe i svijeta koji će predstaviti svoje programe stipendiranja i studijske programe.

 

Na ovogodišnjem Sajmu bit će predstavljeno više od 5000 dostupnih stipendija za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu koje dodjeljuju različite institucije. Tako će se na ovogodišnjem Sajmu predstaviti i izlagači poput veleposlanstva i inozemnih kulturnih centara, nevladinih udruga, zaklada i tvrtki. Na Sajmu će sudjelovati više od 50 izlagača iz Hrvatske i čak 12 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i Azije: Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Hrvatska, Japan, Kanada, Mađarska, Njemačka, SAD, Slovenija, Švicarska te Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Program Sajma.

 


Izvor: www.uniri.hr  


Rezultati natječaja za odabir studenta-asistenta

Detaljnije informacije nalaze se u rezultatima Natječaja


Čestitamo odabranim kandidatima, a svima ostalima zahvaljujemo na iskazanom interesu i želji za pružanje potpore studentima s invaliditetom!





Natječaj za odabir studenta-asistenta za potporu studentima s invaliditetom na Sveučilištu u Rijeci

Ured za studente s invaliditetom traži redovite studente za pružanje potpore studentima s invaliditetom na Sveučilištu u Rijeci tijekom zimskog semestra ak.god.2016./2017.

Potpora studentima s invaliditetom može uključivati potporu pri kretanju (odlazak/dolazak na fakultet i kretanje po prostoru, rješavanje administrativnih procedura, nabava literature, fotokopiranje...) te pomoć u praćenju nastave i učenju, a sve u skladu s unaprijed definiranim potrebama studenata s invaliditetom.

Rad će biti honoriran putem studentskog ugovora.

Rok za podnošenje prijava je 21.09.2016.

Detaljnije informacije nalaze se u natječaju.

Prijava na natječaj treba sadržavati ispunjenu prijavnicu koju je potrebno dostaviti putem elektronske pošte na adresu Ureda za studente s invaliditetom: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili osobno u prostorije Ureda.




Zašto je financijska pismenost važna za nastavak obrazovanja?



 

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) objavio je novu publikaciju „Financijska pismenost za nastavak obrazovanja“ čiji je cilj informirati učenike, studente i njihove roditelje o tome kako odabrati studij i osigurati njegovo financiranje.

Cjeloviti tekst publikacije dostupan je na poveznici.


Više od trećine studenata ima ozbiljne financijske poteškoće* vezane za pokrivanje troškova studija i života, dok oni s najizrazitijim poteškoćama ili uopće nemaju priliku za studiranje ili zbog financijskih problema napuštaju studij. Upravo su zato financijska pismenost i vještine financijskog planiranja bitne kako bi se srednjoškolci i njihove obitelji na vrijeme počeli planirati izvore za pokrivanje troškova studiranja, a studenti bolje upravljali osobnim financijama. Iako većina studenata u Hrvatskoj prvu godinu studija upisuje bez plaćanja školarina*, dio studenata upisuje privatne studije koji se plaćaju ili upisuju studij kao izvanredni studenti, koji također plaćaju studij. Ujedno, dio studenata će nakon prve godine ipak morati plaćati barem dio školarine. Međutim, školarine nisu jedini trošak studija, uz njih treba zadovoljiti osnovne životne potrebe poput prehrane i smještaja, ali i druge troškove poput prijevoza, troškova odjeće pa i slobodnog vremena. Prosječno, ukupni semestralni troškovi studenata u 2014. godini  iznosili su 15.417 kn, od čega 2.693 kn čine troškovi studija, a 12.724 kn troškovi života*.

Kako bi se pokrili ti troškovi, potrebno je osigurati izvore prihoda. Prema podacima istraživanja EUROSTUDENT V za Hrvatsku za 2014. godinu, obitelj je trenutačno primarni izvor financijskih sredstava za studente. Kako bi se ona rasteretila, važno je razmotriti i druge moguće izvore prihoda, poput stipendija ili studentskih poslova. Stipendije dodjeljuje čitav niz institucija i organizacija iz svih sektora društva – vladinog, nevladinog i privatnog. Najbolje mjesto za početak potrage za stipendijom je portal www.stipendije.info, najveći i najažurniji internetski portal o mogućnostima stipendiranja u Hrvatskoj. Što se tiče pronalaska posla, važno je upoznati se s mogućnostima rada preko Studentskog servisa, koje imaju svi redoviti studenti, ali i maturanti u roku od tri mjeseca od dana maturiranja. Više informacija možete pronaći na poveznici


Publikacija „Financijska pismenost za nastavak obrazovanja“ rezultat je istoimenog projekta koji je proveo Institut za razvoj obrazovanja (IRO) uz financijsku podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. 


* Šćukanec, N., Sinković, M., Bilić, R., Doolan, K. i Cvitan, M. (2016). Socijalni i ekonomski uvjeti studentskog života u Hrvatskoj: nacionalno izvješće istraživanja EUROSTUDENT V za Hrvatsku za 2014. Zagreb: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

 





Ostavi trag, osvijetli nebo!


Europske sveučilišne igre i Prvo plinarsko društvo u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci i LEO klubom Rijeka organiziraju humanitarnu akciju puštanja lampiona.

Sav prikupljen novac donirat će se za kupnju opreme za kondicijsku pripremu sportaša s invaliditetom.

Dođite 20. srpnja 2016. god. u 21 sat na Terminal (lukobran) i neka vaš lampion pomogne sportašima!


 





Konferencija o naprednoj tehnologiji za osobe s invaliditetom: Asistivna tehnologija i komunikacija

 

AT-AAC konferencija dovodi u Zagreb vrhunske svjetske stručnjake te korisnike asistivne tehologije i potpomognute komunikacije koji vam žele prenijeti svoje znanje i iskustvo.


Više o samoj konferenciji, predavačima i programu potražite na: http://www.ataac.eu/




Natječaj za dodjelu stipendije "Hrvatska može bolje: obitelj i obrazovanje idu zajedno"

Inicijativa Hrvatska može bolje raspisala je natječaj za dodjelu jedne stipendije studentu ili studentici, roditelju malog djeteta u iznosu od 1.200,00 kn mjesečno tijekom 10 mjeseci akademske godine 2016./2017. (počevši s listopadom 2016. godine).


Na natječaj se mogu prijaviti roditelji do navršene 27. godine života, redovni studenti na javnom učilištu u Republici Hrvatskoj, koji ne primaju drugu stipendiju iz bilo kojeg tuzemnog ili inozemnog izvora. Stipendija će se dodijeliti na temelju prosjeka ocjena zadnje dvije godine u odnosu na prosjek studija.


Natječaj je otvoren do 20. srpnja 2016. godine u 23.59, a rezultati će biti objavljeni 1. rujna 2016. godine.

Sve detaljnije informacije o uvjetima i načinima prijave možete saznati na mrežnoj stranci Hrvatska može bolje.





ZaposliOsi: Internet stranica za informiranje poslodavaca o zapošljavanju osoba s invaliditetom

Hrvatska udruga poslodavaca izradila je on-line alate u sklopu internet stranice www.zaposliosi.hr koji predstavljaju one-stop-shop za informiranje poslodavaca o procesu zapošljavanja osoba s invaliditetom i usmjereni su olakšavanju razvoja sustavnog zapošljavanja.

Na mrežnoj stranici poslodavcima se pružaju jasne i praktične informacije vezane za temu zapošljavanja osoba s invaliditetom te praktične online alate podrške kako bi procijenili mogućnosti zapošljavanja i pripremili se za kvalitetno uključivanje tih osoba u svoju radnu organizaciju.

On-line alati i internet stranica uspostavljeni su kroz projekt ZaposliOsi, koji su provodili SELECTIO, Institut za razvoj tržišta rada, MojPosao.net, Lider media i HGK, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda.

ZaposliOsi alati, koji su besplatno dostupni na adresi www.zaposliosi.hr uključuju:


 • Samoprocjenu poslodavaca – alat u kojem poslodavci odgovaraju na pitanja o trenutnom stanju u kompaniji temeljem čega dobivaju i vrlo konkretne smjernice vezane uz zapošljavanje i odnos prema osobama s invaliditetom;

 • Virtualnu kompaniju – kroz virtualno okruženje pokazuje što se na radnom mjestu može napraviti kako bi ono bilo prilagođeno za rad osoba s različitim vrstama invaliditeta, od parkirnih mjesta do rada u pojedinim odjelima i tipskih radnih mjesta (ured, skladište, proizvodni pogon, prodajni prostor, terenski rad i sl.). 

 • Kalkulator potpora – izračunava konkretne mjere i iznose financijskih poticaja koji se mogu ostvariti temeljem prilagodbe radnog prostora, edukacije i zapošljavanja.

Izvor: In-Portal: News portal za osobe s invaliditetom


Natječaj za smještaj u studentskim i učeničkim domovima za 2016./2017. ak.god.

Studentski centar Rijeka raspisao je NATJEČAJ za dodjelu subvencioniranog smještaja redovitim studentima u objektima smještaja Studentskog centra Rijeka i slobodnim kapacitetima učeničkih domova u akademskoj godini 206./2017.


Rok za dostavu molbi je od 01. srpnja do zaključno 25. srpnja 2016. godine.


Izravan smještaj, između ostalog, imaju i studenti s invaliditetom od 1. do 5. kategorije invaliditeta (iznad 50% utvrđenog tjelesnog oštećenja). Status se dokazuje Rješenjem o postotku tjelesnog oštećenja nadležne ustanove za mirovinsko osiguranje.

Molbe se dostavljaju:

 • poštom preporučeno na adresu: STUDENTSKI CENTAR RIJEKA, Radmile Matejčić 5, 51000 Rijeka s naznakom: "NATJEČAJ ZA SMJEŠTAJ" ili
 • osobno (u zatvorenoj kuverti s upisanim imenom i prezimenom) u:
  • Studentsko naselje "Ivan Goran Kovačić", ulica Franje Čandeka 4 (svaki dan od 08:00 do 20:00 sati)
  • Centar za studije, ulica Radmile Matejčić 3 (zapadni ulaz Građevinskog fakulteta - svaki radni dan od 12:00 do 14:00 sati).

Sve detaljnije informacije i potrebne obrasce možete preuzeti na mrežnoj stranici Studentskog centra Rijeka.




Objavljen natječaj za dodjelu 432 studentskih stipendija za akademsku godinu 2015./2016.

Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu objavila ja Javni natječaj za dodjelu 432 studentskih stipendija za akademsku godinu 2015./2016.

Stipendije Zaklade u 2. kategoriji dodjeljuju se studentima osobama s invaliditetom60 stipendija.

Prijave se podnose elektronskim putem i poštom do 28. lipnja, 2016. godine do 12h.

Sve detaljnije informacije o uvjetima, kriterijima i načinima prijave možete pronaći na mrežnoj stranici Zaklade.

 

 


"Do uspjeha bez prepreka! Studenti-inspektori arhitektonskih barijera"

U okviru projekta "Do uspjeha bez prepreka! Studenti-inspektori arhitektonkih barijera" čiji je nositelj Društvo za istraživanje i potporu uz podršku Ureda za studente s invaliditetom i Društva arhitekata Rijeka te financijsku potporu Zaklade za razvoj partnerstva i civilnog društva, 24. svibnja, 2016.god. na Filozofskom fakultetu u Rijeci održan je Sastanak sa donositeljima odluka te su prezentirani rezultati projekta.

Na sastanku su prisustvovali u ulozi donositelja odluka predstavnica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, predstavnici Grada Rijeke, pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat, dip.oec. i viša savjetnica za zdravstvo Karla Mušković, dr. med. te predstvanik Primorsko goranske županije, UO za socijalnu politiku i mlade, viši stručni suradnik za društveno poduzetništvo i mlade, Danijel Trošić. Također, na sastnaku su bile i voditeljica Sveučilišnog savjetovališnog centra, prof. dr. sc. Ivanka Živčić-Bećirević, doc. dr. sc. Tamara Martinac Dorčić, koordinatorica Ureda za studente s invaliditetom te predstavnica Savjet Ureda za studente s invaliditetom, dr. sc. Sarah Czerny.

            

             

Studenti su donositeljima odluka prenijeli poruke koje su nastale kao rezultat projekta te su upućeni apeli da svi zajedno pokrenu procese još bolje suradnje kako bi se uklonile preostale prostorne prepreke s kojima se susreću studenti s invaliditetom na sastavnicama riječkog Sveučilišta i gradu Rijeci. Tijekom sastanka su istaknuti primjeri dobre prakse dosadašnjeg uklanjanja arhitektonskih barijera na sastavnicama, poput Fakulteta zdravstvenih studija, Pravnog i Ekonomskog fakulteta te je sudionicima uručen dokument analize stanja pristupačnosti na svim sastavnicama riječkog Sveučilišta, gradu Rijeci i Veleučilišta u Rijeci. Dokument sadrži detaljan prikaz prostornih prepreka iz perspektive studenata s invaliditetom, kao i preporuke za njihovo uklanjanje te predstavlja značajan rezultat projekta i zajedničkog rada Društva za istraživanje i potporu, Ureda za studente s invaliditetom i studenata. 

Danas, 25. svibnja 2016.godine u 13 sati u Društvu arhitekata Rijeka biti će otvorenje izložbe fotografija nastalih tijekom projekta. Pozivamo Vas da se pridružite ovom događanju i na taj način zajedno s nama podržite inicijativu za osiguravanje prostorne pristupačnosti visokog obrazovanja studentima s invaliditetom riječkog Sveučilišta.






Rektorova nagrada za sport - Sanja Polić


Sanja Polić, studentica Ekonomskog fakulteta uz Rijeci i predstavnica studenata s invaliditetom, dobitnica je Rektorove nagrade za sport u 2015. godini. Dobitnici će nagrada biti uručena na svečanosti obilježavanja Dana Sveučilišta.

Iskrene čestitke Sanji Polić na brojnim uspjesima u plivanju, studiranju i plesu!


Rektorove nagrade dodjeljuju se za studenta volontera godine, studentski aktivizam, studentski stručni/znanstveni/umjetnički rad i za sport. Nadamo se da će u narednim akademskim godinama biti još studenata s invaliditetom
dobitnika Rektorovih nagrada.




Poziv na predavanje i radionice na temu pokreta "Čujenje glasova"



 
Dom za odrasle osobe Turnić i Sveučilište u Rijeci (Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, Sveučilišni savjetovališni centar i Studentski zbor) u partnerstvu sa Školom kibernetike i sistemske terapije u razdoblju od 12. do 14. svibnja 2016. godine organiziraju niz predavanja i radionica na temu pokreta „Čujenje glasova“.

Edukacija "Inovativni pristupi mentalnom zdravlju u zajednici" namijenjena je osobama s poteškoćama mentalnog zdravlja, članovima njihovih obitelji i prijateljima, akademskoj zajednici, studentima i stručnjacima iz područja socijalne skrbi i mentalnog zdravlja (liječnici, psihijatri, medicinske sestre i tehničari, socijalni radnici, psiholozi, radni terapeuti i drugi).

Program edukacije.


Broj sudionika na radionicama biti će ograničen stoga Vas molimo da prijavni obrazac pošaljete isključivo e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. najkasnije do 10. svibnja, 2016. godine.
 
Za sve detaljnije informacije možete se obratiti Domu za odrasle osobe Turnić putem telefona 051 645 283 ili e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
 



Poziv na predavanje "Izazovi studiranja s invaliditetom" za maturante s teškoćama u razvoju

   


Pozivamo zainteresirane maturante s teškoćama u razvoju i mlade s invaliditetom na informativno predavanje "Izazovi studiranja s invaliditetom" koje će se održati u petak, 29. travnja, 2016. godine u 13:15  sati u knjižnici Ekonomske škole Mije Mirkovića u Rijeci.

Predavanje organiziramo u suradnji sa studentima s invaliditetom putem kojega ćemo potencijalnim studentima prenijeti iskustva studiranja s invaliditetom te informacije o pravima i mogućnostima koja studenti s invaliditetom mogu ostvariti u sustavu visokog obrazovanja. 

Poziv na predavanje možete preuzeti ovdje.

Veselimo se vašem dolasku!



Poziv na Sastanak mladih i donositelja odluka na temu podrške studentima s invaliditetom

Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli u suradnji s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom i Studentskim pravobraniteljem Sveučilišta u Zagrebu provodi projekt "Podrška studentima s invaliditetom" kojemu je cilj kroz sastanke mladih s invaliditetom i donositelje odluka doći do zaključaka i preporuka za poboljšanje postojećeg sustava podrške SSI na razini RH. 

Projekt je financiran sredstvima programa Europske unije Erasmus+.


Pozivamo studente i mlade na sudjelovanje na sastanku koji će se održati 4.5.2016. u Akvariju na Sveučilišnom kampusu (prizmelje zgrade restorana Kampus) u trajanju od 9:00 do 17:00 sati.

Program možete preuzeti ovdje.


Za sudjelovanje na sastanku molimo Vas da se prijavite ovdje do 1. svibnja, 2016. godine.



Nadamo se Vašem sudjelovanju i zajedničkom doprinosu!



Prijevoz za redovite studente s invaliditetom

Obavještavamo studente da je na na mrežnoj stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta objavljena Odluka o visini iznosa novčane potpore za podmirenje dijela troškova prijevoza za redovite studente s invaliditetom za akademsku godinu 2015./2016. te Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za akademsku godinu 2015./2016.

Odluku o visni iznosa novčane potpore te Zahtjev (prijavni obrazac) za ostvarivanje prava na novčanu potporu možete preuzeti ovdje.

Zahtjev je potrebno ispuniti i ovjeriti na sastavnici te zajedno s ostalom dokumentacijom koja je navedena pri dnu Zahtjeva poslati na adresu Ministarstva.





Sajam poslova u Rijeci

Pozivamo studente s invaliditetom da posjete Sajma poslova 2016. kojega organizira Hrvatski zavod za zapošaljvanje Regionalni ured Rijeka. Sajam poslova će se održati u utorak, 12. travnja 2016.godine u zgradi sveučilišnih odjela (Radmile Matejčić 2) s početkom u 10.00 sati.
 
Pored mogućnosti direktnog povezivanja sa poslodavcima, posebno ističemo da će se organizirati okrugli stol pod nazivom „Zaposli OSI“ – potaknimo poslodavce na zapošljavanje osoba s invaliditetom.
 
Program Sajma možete preuzeti ovdje.

Čak i ukoliko niste pri kraju studija, bilo bi dobro posjetiti sajam i doznati koje mogućnosti se nude za zapošljavanje osoba s invaliditetom.



Konačne rang-liste stipendista Sveučilišta u Rijeci (iz Programskih ugovora)

Rektor Sveučilišta u Rijeci na prijedlog Evaluacijskog odbora za dodjelu stipendija iz Programskog ugovora donio je 23. veljače 2016. g. Odluku o konačnim rang listama stipendista koji su ostvarili pravo na stipendije temeljem Natječaja za: DIPLOMSKE studije, STEM/IT, PODZASTUPLJENE i STRANE studente, raspisanih 6. studenoga 2015.

Detaljne informacije o terminima potpisivanja ugovora o stipendiji možete saznati ovdje




Odobren projekt "Prilagodba literature za slijepe i slabovidne studente"




Tijekom ak. god. 2015./2016. prilagodba literature slijepim i slabovidnim studentima riječkog Sveučilišta osigurati će se u okviru projekta „Prilagodba literature slijepim i slabovidnim studentima“ kojega Udruga Zamisli kao nositelj provodi u partnerstvu sa Sveučilištem u Rijeci (Uredom za studente s invaliditetom SSC-a), Visokom školom međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, Fakultetom političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te Sveučilištem u Splitu.

Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta temeljem Javnog poziva za prijavu projekta udruga za financiranje izrade udžbenika za potrebe slijepih i slabovidnih učenika i studenata za školsku/akademsku godinu 2015./2016., a trajati će do 15. lipnja, 2016. godine. Projektom će se omogućiti ravnopravno studiranje slijepim i slabovidnim studentima i uspostaviti suradnička mreža za prilagodbu literature studentima/icama s invaliditetom, kao i prijedlog minimalnog standarda digitalizacije. U okviru rada Ureda za studente s invaliditetom SSC-a prilagodba literature tijekom ak. god. 2015./2016. osigurava se za četiri studenata s oštećenjem vida.

Ovim putem pozivamo sve studente koji imaju potrebu za prilagođenom literaturom da se obrate Uredu za studente s invaliditetom SSC-a putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefona 265-844.





Odluka o dodjeli stipendija iz programa "Solidarnost" Fonda "Aleksandar Abramov"

Senat Sveučilišta u Rijeci, na prijedlog Povjerenstva Fonda "Aleksandar Abramov", donio je 26. siječnja 2016. Odluku o dodjeli stipendija iz programa "Solidarnost" Fonda "Aleksandar Abramov".

Odluku Senata s konačnom listom dobitnika stipendija i potpora možete pogledati ovdje.


Detaljnije informacije o terminima potpisivanja ugovora o stipendiji možete pronaći na mrežnoj stranici Sveučilišta, odnosno ovdje.



Privremene rang-liste stipendista iz Programskih ugovora
 

Evaluacijski odbor za dodjelu stipendija Sveučilišta u Rijeci u akademskoj godini 2015./2016. objavljuje privremene rang-liste studenata koji ostvaruju pravo na stipendiju. Privremene rang-liste prema određenim područjima mogu se pronaći ovdje.

Prijavitelji imaju pravo uputiti prigovor Evaluacijskom odboru do utorka 2. veljače 2016. godine na e-adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Razmatrati će se isključivo vlastoručno potpisani i skenirani prigovori. Nakon isteka roka za podnošenje prijava i razmatranja istih, biti će sastavljena konačna lista dobitnika stipendija koja će se objaviti na mrežnim stranicama Sveučilišta.

Za studente s invaliditetom ključna je rang-lista za područje PODZASTUPLJENI, odnosno za stipendije namijenjene promicanju socijalne dimenzije visokog obrazovanja za pokriće troškova života u 2015./2016. ak. god.




Rezultati natječaja za odabir studenta-asistenta


Više o rezultatima Natječaja možete pronaći ovdje.


Čestitamo odabranom kandidatu, a ostalima zahvaljujemo na iskazanom interesu i želji za pružanje potpore studentima s invaliditetom.





Raspisan Natječaj MZOS-a za dodjeljivanje državnih stipendija

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisalo je Natječaj za dodjeljivanje državnih stipendija redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj, studentima s invaliditetom i studentima bez odgovarajuće roditeljske skrbi poslijediplomskih sveučilišnih studija za 2016. godinu.

Prijave na natječaj za dodjeljivanje državnih stipendija podnose se od 18. siječnja do 12. veljače 2016. godine (uključujući i 12. veljače).

Državne stipendije dodjeljuju se u sljedećim kategorijama:

D-1 - redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine koji su djeca osoba poginulih, umrlih i nestalih pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te djeca mirnodopskih vojnih i civilnih invalida rata čije je oštećenje nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona, mirnodopski vojni i civilni invalidi rata čije je oštećenje organizma nastalo pod okolnostima iz članaka 6., 7. i 8. istog zakona;

E - redoviti studenti sveučilišnih i stručnih studija prve i druge razine slabijega socio-ekonomskog statusa;

P - studenti s invaliditetom i studenti bez odgovarajuće roditeljske skrbi upisani na poslijediplomske sveučilišne studije.


Tekst Natječaja kao i uvjete i dokumente za prijavu možete naći ovdje
 



Natječaj za odabir studenta-asistenta za potporu studentima s invaliditetom na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci


Ured za studente s invaliditetom traži redovite studente za pružanje potpore studentima s invaliditetom na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci tijekom ljetnog semestra ak.god.2015./2016.

Potpora studentima s invaliditetom može uključivati potporu pri kretanju (odlazak i dolazak na fakultet te kretanje po prostoru, rješavanje administrativnih procedura, nabava literature, fotokopiranje...) , a sve u skladu s unaprijed definiranim potrebama studenata s invaliditetom.

Rok za podnošenje prijava je 20.01.2016.

Detaljnije informacije nalaze se u natječaju.

Prijava na natječaj treba sadržavati ispunjenu prijavnicu koju je potrebno dostaviti putem elektronske pošte na adresu Ureda za studente s invaliditetom: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili osobno u prostorije Ureda.




POZIV STUDENTIMA - VOLONTERIMA !

Društvo za istraživanje i potporu (DIP) iz Rijeke poziva studente na sudjelovanje u:

1. građanskoj akciji "Do uspjeha bez prepreka! Studenti inspektori arhitektonskih barijera"

2. volontiranju  - mentoriranju na programu Laboratorij životnih vještina "Prijatelji"

Opis volonterskog mjesta na mentorskom programu Laboratorij životnih vještina "Prijatelji"

Građansku akciju "Do uspjeha bez prepreka! Studenti inspektori arhitektosnkih barijera" financira Zaklada za razvoj partnerstva i civilnog društva u okviru Natječaja Naš doprinos zajednici. Nositelj projekta je Društvo za istraživanje i potporu prema inicijativi studenta s invaliditetom te uz podršku Ureda za studente s invaliditetom.

Pozivamo ovim putem zainteresirane studente na uključivanje u projekt i zajedničku suradnju u isticanju potreba i načina uklanjanja arhitektonskih barijera.





Evaluacija internet aplikacije Skripta




Dragi studenti,

pozivamo vas da istražite virtualni studentski grad pod nazivom „SkRIpta“  i ispunite upitnik  evaluacije ove internetske aplikacije.
„SkRIpta“ sadrži sve informacije koje bi studentima mogle biti korisne i zanimljive tijekom studiranja, a razvijena je u sklopu IPA „StuDiSupport“ projekta.

Ovim putem želimo saznati što vi mislite o „SkRIpti“ i dobiti ideje za daljnji razvoj aplikacije s ciljem da ona bude još bogatija i korisnija.


Hvala na pomoći!







Internet aplikacija Skripta



Drage studentice i studenti,

pripremili smo za vas interaktivnu aplikaciju pod nazivom Skripta koju možete pronaći na http://skripta.uniri.hr/.

Skripta je namijenjena svim studentima riječkog Sveučilišta, a sadrži na jednom mjestu sve informacije koje bi vam mogle biti korisne tijekom studiranja.

Surfanjem Skriptom možete saznati više o obvezama i pravima studenata te potpori koju mogu ostvariti studenti s invaliditetom. Pronađite i preporuke za uspješnije studiranje i poboljšanje kvalitete života i psihoedukativne materijale za samopomoć pri rješavanju različitih problema emocionalne prirode. U Skripti se nalaze i upute za poticanje razvoja akademskih i životnih vještina te vještina koje pomažu u efikasnijem traženju posla i pri zapošljavanju. Nismo zaboravili ni na praktične savjete vezane uz život u Rijeci, smještaj, cimere, studentske poslove te druge informacije koje će vam olakšati funkcioniranje na studiju. Svi su sadržaji prilagođeni i studentima s oštećenjem vida. Potrudili smo se da materijali budu prezentirani na vizualno atraktivan način, a jesmo li u tome uspjeli, provjerite sami!







Objavljen natječaj SKC-a za financiranje studentskih projekata

Studentski kulturni centar objavio je natječaj za financiranje studentskih projekata. Financijska sredstva dodjeljuju se studentskim projektima iz kulture i umjetnosti. Natječaj je namijenjen financiranju produkcije, prezentacije, distribucije i medijacije programa u kulturi i umjetnosti od interesa za studente Sveučilišta u Rijeci.

Krajnji rok za prijavu projekata je 15. 1. 2016. u 23:59.

Sve detaljnije informacije o načinu prijave možete pronaći ovdje.









Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom i ove je godine obilježen u Uredu za studente s invaliditetom SSC-a povodom kojega je uručena nagrada Dinu Periću, najuspješnijem studentu s invaliditetom u ak. god. 2014./2015. te su uručene priznanice uz poklone prijavljenim kandidatima za uložen trud i postignuti uspjeh u prethodnoj ak. god. Također, uručene su i zahvalnice studentima s invaliditetom za kontinuiranu suradnju i studentski aktivizam.

     


Nakon dodjela nagrade, priznanica i zahvalnica, ugostili smo Kazalište slijepih i slabovidnih Novi Život sa predstavom "Jučer sam se sjetio plave"  zahvaljujući aktivizmu studenata s invaliditetom i podršci Studentskog kulturnog centra.

            


Zahvaljujemo svima na dolasku i druženju!







Poziv na sudjelovanje u projektu „Do uspjeha bez prepreka! Studenti inspektori arhitektonskih barijera“. 

Pozivamo studente na mogućnost volontiranja u projektu “Do uspjeha, bez prepreka! Studenti inspektori arhitektonskih barijera”.

Nositelj projekta je Društvo za istraživanje i potporu prema inicijativi Tina Vodanovića, studenta s invaliditetom i studenata kulturalnij studija Filozofskog fakulteta u Rijeci te uz podršku Ureda za studente s invaliditetom. Projekt je odobren na natječaju
Naš doprinos zajednici Zaklade za razvoj partnerstva i civilnog društva, a razultati se natječaja se mogu preuzeti ovdje

Projekt počinje u siječnju/veljači, 2016.god, a završava do kraja svibnja, 2016. godine.

Sažetak projekta s navedenim ciljevima i aktivnostima u kojima mogu raditi volonteri može se preuzeti ovdje.

Preliminarne prijave su do kraja prosinca 2015. godine, a prvi sastanak svih zainteresiranih volontera se planira početkom siječnja 2016. godine. 

Prijave se mogu izvršiti ispunjavanjem obrasca za prijave na mrežnoj stranici Društva za istraživanje i potporu
www.dip.hr (http://www.dip.hr/obrazac-za-volontere.html)
, s napomenom: za “studenti inspektori arhitektonskih barijera” ili na e-poštu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili slanjem sms poruke na broj DIP-a 091 4550758 – “projekt Studenti inspektori”.


Nadamo se Vašem angažmanu i zajedničkoj suradnji u projektu. 







Rezultati natječaja za nagradu najuspješnijem studentu s invaliditetom pri Sveučilištu u Rijeci

Obavještavamo studente koji su se prijavili na natječaj da je s obzirom na visinu prosječne ocjene i ostvarene ECTS bodove Odlukom rektora prof. dr. sc. Pere Lučina, a na prijedlog Povjerenstva, za najuspješnijeg studenta s invaliditetom u ak. god. 2014./2015. odabran Dino Perić, student druge godine preddiplomskog jednopredmetnog studija Informatika pri Odjelu za informatiku Sveučilišta u Rijeci.

Nagrada će se dodjeliti 4. prosinca, 2015. godine (petak) u 15.00 sati u prostoru Akvarija nakon čega će uslijediti predstava Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život „Jučer sam se sjetio plave“. Također, svim prijavljenim kandidatima pripremljeni su pokloni za uložen trud i postignuti uspjeh.
 
Čestitamo odabranom kandidatu te ujedno ističemo da će se iduće akademske godine također nastaviti nagrađivanje najuspješnijeg studenta/ice s invaliditetom.
 
Veselimo se zajedničkom druženju u Akvariju.
 






Nagrada za najuspješnijeg studenta s invaliditetom na Sveučilištu u Rijeci

Obavještavamo studente koji su se prijavili na natječaj za dodjelu nagrade za najuspješnijeg studenta s invaliditetom na Sveučilištu u Rijeci u ak. god. 2014./2015. da će konačni rezultati natječaja biti objavljeni na mrežnim stranicama Ureda za studente s invalditetom i Sveučilišta u Rijeci do 1. prosinca, 2015.godine.

Zahvaljujemo na razumijevanju i strpljenju!








Pozivamo Vas na predstavu Jučer sam se sjetio plave i obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom na Sveučilištu u Rijeci

„Što je sljepoća? Fizičko obesvjetljenje i svijet u kojem boje poprimaju sinestezijske oblike stvarajući poseban „kolorit“, ili buljenje zdravih očiju i ne-prepoznavanje drugih i drugačijih. Ona fizička i najčešće „gledana“, najgora je onima kojima se dogodila, no ona druga, ona koja se ne vidi, a zasljepljuje svojim „gledištima“, razboljeva sve oko sebe i uvodi nas u mrak kroz koji ni sunce nema nikakvih šansi.“  Vojin Perić

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom na Sveučilištu u Rijeci pozivamo Vas na predstavu u izvedbi Kazališta slijepih i slabovidnih iz Zagreba Novi Život "Jučer sam se sjetio plave" u prostoru Akvarija na Kampusu Sveučilišta u Rijeci 4. prosinca, 2015.godine u 15:00 sati.

Uz predstavu dodijeliti će se i nagrada najuspješnijem studentu s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci.


Više o predstavi možete pročitati ovdje, dok poziv na obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom možete preuzeti ovdje

Zahvaljujemo se ovim putem studentima s invaliditetom i Studentskom kulturnom centru koji su omogućili da ugostimo Kazalište slijepih i slabovidnih "Novi život" na riječkom Sveučilištu i time zajedničkom suradnjom učinimo korake u senzibiliziranju akademske zajednice o posebnostima osoba s oštećenjem vida.

Veselimo se Vašem dolasku!








Natječaj za dodjelu prijenosnih računala studentima i mladima s invaliditetom

Zaklada "Čujem, vjerujem, vidim" je raspisala Natječaj za dodjelu prijenosnih računala notebook mladima i studentima s invaliditetom, povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 3. prosinca 2015. godine i 7. godišnjice djelovanja Zaklade.

Rok za prijavu na natječaj je 26. studenog, 2015. godine, a detaljnije informacije o uvjetima i načinima prijave možete saznati ovdje.




 



Objavljeni Natječaji za stipendije Sveučilišta u Rijeci

Sveučilište u Rijeci objavljuje četiri natječaja za dodjelu stipendija redovitim studentima preddiplomskih sveučilišnih, integriranih, preddiplomskih stručnih, diplomskih sveučilišnih i specijalističkih diplomskih stručnih studija Sveučilišta u Rijeci za 2015./2016. ak. god.

Online prijavu na natječaj za stipendije, upotpunjenu kompletnom dokumentacijom, studentice i studenti obvezni su obaviti najkasnije do 7. prosinca 2015. do 15.00 sati putem sveučilišnog intraneta - SharePoint portala.

Studenti s invaliditetom mogu se prijaviti za stupendije namijenjene podzastupljenim skupinama (kategorija E), ali i u ostalim kategorijama ovisno o uvjetima prijave.

Tekstove Natječaja kao i uvjete prijave i popratnu dokumentaciju možete naći ovdje.






Nagrada najuspješnijem studentu s invaliditetom na Sveučilištu u Rijeci 


Sveučilište u Rijeci raspisalo je Natječaj za dodjelu novčane nagrade najuspješnijem studentu s invaliditetom u akademskoj godini 2014./2015.

Rok za podnošenje prijava je 20. studenog 2015. godine, a rezultati natječaja biti će objavljeni 27. studenog 2015.

Tekst natječaja i obrazac za prijavu nalaze se na ovdje.


Veselimo se dodjeli nagrade čime će se ujedno obilježiti Međunarodni dan osoba s invaliditetom.







Raspisan Natječaj za dodjelu stipendija iz programa "Solidarnost" Fonda "Aleksandar Abramov"

Sveučilište u Rijeci raspisalo je Natječaj za dodjelu stipendija iz programa "Solidarnost" Fonda "Aleksandar Abramov".
 
Stipendije su namijenjene redovitim studentima Sveučilišta u Rijeci:

a) slabijeg imovinskog stanja za pokriće participacije u troškovima studija u 2014./2015. ak.god.
b) kao potpora studentima izrazito slabog socijalno-ekonomskog statusa ili teškog zdravstvenog stanja (student bez oba roditelja, nezaposlena oba roditelja, student s invaliditetom, student iz obitelji s četvero ili više djecem student roditelj, student s težim zdravstvenim problemima i sl.)


Prijave na natječaj podnose se zaključno do petka, 13. studenog 2015.godine u 13:59 sati. Studenti su obvezni prijavu na natječaj izvršiti elektroničkim putem upisivanjem podataka u online prijavni obrazac na SharePoint portalu Sveučilišta u Rijeci.

Više informacija o načinu prijave, tekstu natječaja i obrascima za prijavu možete pronaći na mrežnoj stranici Sveučilišta u Rijeci, odnosno ovdje.







Poziv na sudjelovanje u događanjima "Pet dana za mentalno zdravlje"

Pozivamo vas na sudjelovanje u događanjima „Pet dana za mentalno zdravlje“ koje organizira Dom Turnić u suradnji sa Centrom za destigmatizaciju i prevenciju duševnih smetnji, Sveučilišnim savjetovališnim centrom te Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci. Sva događanja su besplatna i namijenjena studentima Sveučilišta u Rijeci, volonterima i stručnjacima.
 
Želite li saznati nešto više o Hearing Voices pokretu koji obuhvaća rad sa osobama koje čuju glasove, educirati se o Peer supportu za osobe koje čuju glasove, te proći prve korake prema uspostavljanju radijske emisije „Glas ludila u eteru“ koje vode i uređuju osobe s mentalnim teškoćama – uključite se!
 
Proučite program kojega možete preuzeti ovdje, ispunite prijavnicu za radionice koju možete preuzeti ovdje i proširite znanja i iskustva.
 
Radionice će se održati u prostoru Akvarija na Kampusu Sveučilišta u Rijeci i to slijedećim terminima:
 
- radionica o Hearing Voices pokretu:
  Utorak, 13. 10. 2015. 9.00 – 17.00h (jednodnevna)
- radionica o Peer supportu:
  Srijeda – Četvrtak, 14. - 15. 10. 2015. 9.00 – 17.00h (dvodnevna)
- radionica „Glas ludila u eteru“:
  Petak, 16. 10. 2015. 10.00 – 17.00h (jednodnevna)

Sudionicima na radionicama biti će osigurane potvrde o sudjelovanju. Zbog specifičnosti područja, prednost u prijavi na radionice imaju studenti psihologije.

 
Rok za prijavu na radionice je 8. listopad, 2015.god., a ispunjeni prijavni obrazac pošaljite isključivo e-mailom na
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..








Rezultati natječaja za odabir studenta-asistenta


Više o rezultatima Natječaja možete pronaći ovdje.


Čestitamo odabranim kandidatima, a ostalima zahvaljujemo na iskazanom interesu i želji za pružanje potpore studentima s invaliditetom.







Izmijenjen raspisani Natječaj „Igraj srcem“

Novi tekst Natječaja za dodjelu stipendija studentima s invaliditetom bez adekvatne roditeljske skrbi i studentima s invaliditetom za akademsku godinu 2015./2016. sa izmijenjenim kriterijima možete preuzeti ovdje.

Dodijeliti će se 20 stipendija u pojedinačnom iznosu od tisuću kuna mjesečno, kroz deset mjeseci tijekom akademske godine.

Natječaj otvoren je do 27. rujna 2015. godine.







Natječaj za odabir studenta-asistenta za potporu studentima s invaliditetom na Sveučilištu u Rijeci


Ured za studente s invaliditetom traži redovite studente za pružanje potpore studentima s invaliditetom na Sveučilištu u Rijeci tijekom zimskog semestra ak.god.2015./2016.

Potpora studentima s invaliditetom može uključivati potporu pri kretanju (odlazak i dolazak na fakultet te kretanje po prostoru, rješavanje administrativnih procedura, nabava literature, fotokopiranje...) te pomoć u praćenju nastave na studiju informatike, a sve u skladu s unaprijed definiranim potrebama studenata s invaliditetom.

Rok za podnošenje prijava je 18.09.2015.

Više o natječaju možete saznati ovdje.

Prijava na natječaj treba sadržavati ispunjenu prijavnicu koju možete preuzeti ovdje.







Raspisan Natječaj "Igraj srcem" za dodjelu stipendija studentima s invaliditetom


Raspisan je Natječaj za dodjelu stipendija studentima s invaliditetom bez adekvatne roditeljske skrbi i studentima s invaliditetom za akademsku godinu 2015./2016.

Pravo sudjelovanja imaju studenti sveučilišnih studija koji udovoljavaju određenim uvjetima, a biraju se tako da se vrednuje stupanj tjelesnog oštećenja, niži dohodak po kućanstvu, viši prosjek ocjena i druga postignuća tijekom studija.

Dodijeliti će se 20 stipendija u pojedinačnom iznosu od tisuću kuna mjesečno, kroz deset mjeseci tijekom akademske godine.

Natječaj otvoren je do 27. rujna 2015. godine, a sve detalje o načinu prijave možete pronaći ovdje.







Odluka Vlade RH o punoj subvenciji participacije redovitih studenata


Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 23. srpnja 2015. donijela Odluku o punoj subvenciji participacije redovitih studenata u troškovima studija i sufinanciranju materijalnih troškova javnim visokim učilištima u Republici Hrvatskoj u akademskim godinama 2015./2016., 2016./2017. i 2017./2018.

Kao i do sada, subvencija participacije odnosi se na redovite studente akreditiranih preddiplomskih sveučilišnih, integriranih preddiplomskih, kao i diplomskih, stručnih studija na javnim visokim učilištima u Hrvatskoj.

Odluka se odnosi na studente koji će u iduće tri akademske godine prvi puta upisati prvu godinu, kao i za one koji su u prethodnoj akademskoj godini ostvarili najmanje 55 ECTS bodova, odnosno najmanje 30 ECTS bodova u slučaju studenata s utvrđenim invaliditetom 60% ili više.


Odluku možete preuzeti ovdje.








Osigurana dodatna specijalizirana oprema za studente s oštećenjem vida pri Sveučilištu u Rijeci


Od ak.god. 2015./2016. studentima s oštećenjem vida riječkog Sveučilišta osigurana je dodatna specijalizirana oprema. Pored brajične bilježnice, JAWS programa i hrvatske govorne jedinice, Abby FineReadera, stolnog i ručnog elektroničkog povećala te prijenosnog računala, sredstvima donacije Hrvatske elektroprivrede i Sveučilišta u Rijeci kupljen je dodatni JAWS program (čitač ekrana), Wintalker voice (govorna jedinica za hrvatski jezik) koji omogućuje slušanje svih informacija koje su na ekranu te ZoomText software za uvećanje sadržaja na ekranu.

Oprema je nabavljena u suradnji s Udrugom SAZRI – udruga za pružanje podrške i pomoći akademskoj zajednici Rijeke, a uz podršku Hrvatskog saveza slijepih instalirana je na dva prijenosna računala Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišnog savjetovališnog centra.


Studentima je navedena oprema dostupna za posudbu sklapanjem ugovora o korištenju prijenosnih računala. Za sve dodatne informacije potrebno je javiti se Uredu za studente s invaliditetom putem telefona ili maila.





 


 

Hrvatski sabor izglasao Zakon o hrvatskom znakovnom jeziku


Hrvatski sabor je 10. srpnja 2015. godine jednoglasno prihvatio Konačni prijedlog zakona o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj, predlagatelja Ministarstva socijalne politike i mladih RH.

Zakonom se propisuje pravo gluhih i gluhoslijepih osoba, te drugih osoba s komunikacijskim teškoćama na korištenje, informiranje i obrazovanje na hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije sukladno njihovim individualnim potrebama.

Korisnici Zakona imaju pravo koristiti sve oblike sustava komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba, odnosno sve oblike podrške u vidu komunikacijskog posrednika u svim životnim situacijama i pred tijelima državne uprave, tijelima jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, te pravnim osobama s javnim ovlastima kada bi gluhoća i gluhosljepoća bile prepreke za izjednačavanje mogućnosti pristupa socijalnom, ekonomskom i kulturnom okruženju, te omogućavanju ravnopravnog ostvarivanja svih ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Konačni prijedlog zakona o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih i gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj možete pronaći ovdje.








Poziv na predavanje "Čudo asistivne tehnologije"


Pozivamo sve zainteresirane studente s invaliditetom na gostujuće predavanje Čudo asistivne tehnologije koje će se održati 10. lipnja 2015. godine u 14.15 sati na Filozofskom fakultetu u Rijeci (predavaonica 230).

Gost predavač je izv. prof. dr. sc. Miroslav Vrankić sa suradnicima Tehničkog fakulteta u Rijeci.

Sažetak predavanja možete preuzeti ovdje.









O izazovima studiranja s invaliditetom u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića Rijeka

Pozivamo sve zainteresirane maturante i ostale osobe s invaliditetom koje razmišljaju o upisu na studij na predavanje "Izazovi studiranja s invaliditetom" koje će se održati u četvrtak, 7. svibnja 2015.god. u 14 sati u knjižnici Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka.

Poziv na predavanje možete preuzeti ovdje.
 






Ostvarivanje prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za studente s invaliditetom za ak.god. 2014./2015.
 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na novčanu potporu za podmirenje dijela troškova prijevoza za studente s invaliditetom.

Osim Pravilnika objavljeni su i ostali dokumenti – Odluka o visini iznosa novčane potpore te Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu potporu.

Sve dokumente moguće je preuzeti na stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, odnosno ovdje









Objavljen natječaj za dodjelu 438 studentskih stipendija za akademsku godinu 2014./2015.
 

Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu objavila ja Javni natječaj za dodjelu 438 studentskih stipendija za akademsku godinu 2014./2015.

Stipendije Zaklade u 2. kategoriji dodjeljuju se studentima osobama s invaliditetom60 stipendija.

Prijave za dodjelu stipendija Zaklade podnose se elektronskim putem kao i na propisanom posebnom obrascu za svaku kategoriju stipendije. Elektronski obrazac, obrasci za sve kategorije stipendija zajedno s napomenama za ispunjavanje istih, Pravilnik o uvjetima i postupku za dodjelu studentskih stipendija, Odluka o raspisivanju natječaja za dodjelu studentskih stipendija i raspodjeli po pojedinim kategorijama mogu se preuzeti na web stranici Zaklade, odnosno ovdje.

Prijave se podnose od 19. veljače do 15. ožujka 2015. godine

Prijave na natječaj šalju se elektronskim putem i poštom na sljedeću adresu:

Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu
Ilica 24/1
10 000 Zagreb.
 
 







Natječaj za sufinanciranje studentskih aktivnosti

Zaklada Sveučilišta u Rijeci raspisala je natječaj za sufinanciranje studentskih aktivnosti.

Prijave i prateća dokumentacija dostavljaju se putem Zakladinog e-sustava prijava (www.zaklada.uniri.hr/epp) i zemaljskom poštom.

Rok za podnošenje prijava je 19. ožujka 2015. godine (zaključana prijava i datum poštanskog žiga).

Sve detaljnije informacije mogu se pronaći na mrežnoj stranici Zaklade Sveučilišta u Rijeci, odnosno, ovdje.









Izvještaj o rezultatima Natječaja za odabir studenta-asistenta za potporu studentima s invaliditetom na Sveučilištu u Rijeci

Više o rezultatima Natječaja možete pronaći ovdje.


Čestitamo odabranim kandidatima, a ostalima zahvaljujemo na iskazanom interesu i želji za pružanje potpore studentima s invaliditetom.








Natječaj za odabir studenta-asistenta za potporu studentima s invaliditetom na Sveučilištu u Rijeci

Ured za studente s invaliditetom traži redovite studente za pružanje potpore studentima s invaliditetom na Sveučilištu u Rijeci - na Odjelu za informatiku, Filozofskom i Ekonomskom fakultetu tijekom ljetnog semestra ak.god.2014./2015.

Rok za podnošenje prijava je 31.01.2015.

Više o natječaju možete saznati ovdje.

Prijava na natječaj treba sadržavati ispunjenu prijavnicu koju možete preuzeti ovdje.








Prilagodba ispitne tehnologije na ispitima državne mature


Prema obavijesti Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, sve kandidate koji su svoje četverogodišnje srednje obrazovanje završili u Republici Hrvatskoj prije školske godine 2014./2015. i osobe koje su završile ili završavaju srednje obrazovanje izvan Republike Hrvatske, a koji žele pristupiti polaganju ispita državne mature u ljetnomu roku 2014./2015. i  smatraju da im je potrebna prilagodba ispitne tehnologije (imaju motoričke teškoće, oštećenje sluha, vida ...), upućujemo na dokument “Upute za prilagodbu ispitne tehnologije na ispitima državne mature” objavljen na mrežnoj stranici www.ncvvo.hr.

Također, o potrebi prilagodbe ispitne tehnologije potrebno je obavijestiti Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Rok za dostavljanje obavijesti je 10. siječnja 2015. godine.

Nakon toga svaki će kandidat dobiti Obrazac zahtjeva za prilagodbu i detaljne upute o dostavljanju dokumentacije.

Svim kandidatima koji žele postaviti zahtjev preporučujemo da pripreme odgovarajuću dokumentaciju kao što je:
a) medicinska i/ili
b) psihološka i/ili
c) logopedska i/ili socijalno-pedagoška i/ili edukacijsko-rehabilitacijska.

Dokumentaciju uz zahtjev za prilagodbu biti će potrebno dostaviti do 6. veljače 2015. godine.









Raspisan Natječaj SZSuR za financiranje studentskih projekata u 2015.godini


Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci raspisao je natječaj za financiranje studentskih projekata u 2015. godini.

Natječaj je otvoren do 15. siječnja 2015. godine u 23:59:59 sati.

Jedna od kategorija koja će biti finanirana u okviru natječaja jesu programi studenata s posebnim potrebama.

Detaljnije informacije o uvjetima i načinu prijave nalazi se ovdje.








Poziv na tribinu "Ljudska prava i prava pacijenata - osoba s invaliditetom"
 

Pozivamo sve zainteresirane pojedince na javnozdravstvenu tribinu „ Ljudska prava i prava pacijenata – osoba s invaliditetom“ koja će se održati u utorak, 16. prosinca 2014. godine s početkom u 17.00 sati u prostorijama vijećnice Grada Rijeke na adresi Korzo 16.
 
Tribinu organizira Odjel socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, a u suradnji s Povjerenstvom za zaštitu prava pacijenata PGŽ i Uredom za studente s invaliditetom SSC-a.

Poziv na tribinu možete preuzeti ovdje









Obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Uredu za studente s invaliditetom SSC-a


Međunarodni dan osoba s invaliditetom i ove je godine obilježen u Uredu za studente s invaliditetom SSC-a povodom kojega je uručena nagrada Marinu Paškvan, najuspješnijem studentu s invaliditetom u ak.god. 2013./2014. te su podijeljene zahvalnice studentima s invaliditetom za studentski aktivizam. Uzvanicima su se prilikom dodjeljivanja nagrade i zahvalnica obratile prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, prorektorica za studije i studente; prof. dr. sc. Ivanka Živčić-Bećirević, voditeljica SSC-a te doc. dr. sc. Tamara Martinac Dorčić, koordinatorica Ureda za studente s invaliditetom.